Mildhs salskrakholk i Kvikkjokk
on 18/04/2015

Det var på Gotland jag lärde känna den pensionerade barnläkaren och naturmänniskan Björn Mildh.  Detta hos våra vänner på Östergarn, Maria Breineder och Magnus Martinsson som jag besökte med sambo Åsa och Astrid, som då var kring tio månader.

Detta hände sommaren 2004. Året efteråt tillverkade Björn en fågelholk till mig. En holk som var skräddarsydd för en salskrakes skuldermått, vilken jag skulle montera vid en lämplig tjärn i Kvikkjokks delta. Så jag gjorde.

_H1A8760
Holken har ett hål mitt mot fågelns inflygningshål där den är tänkt hänga på en torr tallkvist.

_H1A8756
Jag hittade en som jag tyckte perfekt plats och täljde till en kvist så att den passade i hålet och spände ett stark lina runt holkens midja så den skulle ligga stumt mot tallstammen. Jag blev instruerad att rensa holken varje år och efter utrensningen svedja holkväggarna för att ta bort ohyra.

Första året hände ingenting. Inte andra eller tredje året heller. Jag antog att holken var felplacerad och tänkte flytta den, men allt föll i glömska. Tills idag. Jag körde förbi med skotern och såg dun vid öppningen. Så roligt!

_H1A8755
Plumsade i snön till granen där jag ställt stegen och klättrade upp, lossade linan och lyfte ner holken.

_H1A8753

Fullt med dun och äggrester, kunde räkna till tio.

_H1A8757
Kan dock inte avgöra om det är salskrake som häckat. Alternativet är knipan, men jag tror inte att den tar sig in. Fotograferade och rensade holken och hängde den på plats. I sommar ska jag verkligen studera vem som bor i Björn Mildhs vackra holk.

_H1A8754

Träffar: 27


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Be the first to commentTor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag