Kulturellt folkmord i Sápmi

folkmord genocide

Mats Jonssons augustprisnominerade bok När vi var samer är en självutlämnande släktkrönika, men också en fenomenal och lättbegriplig skildring av den samiska historian, framför allt den skogssamiska med fokus i Malå där författaren har sina rötter. Mats Jonsson förklarar begreppet kulturellt folkmord. Hur svenska nybyggare – understödda av frikostiga statliga villkor – invandrade till traditionella samiska områden och helt sonika tog över mjölkningsvallar, visten, betesmarker, jaktmarker och fiskevatten och tvingade bort samerna, men också hur skogarna skövlades, vattnen dämdes upp och vindkraftsparkerna kom att breda ut sig på den roffade marken. Den agrara kolonisationen var mest intensiv under mitten av 1700- och 1800-talen.

“…ett folkmord som inte utförs genom att döda…”

Hårda ord, men sanna. Brutalt men finurligt smygande, utfört pö om pö under mycket lång tid, nästan osynligt och maskerat, uppbygd på klockren rasism och pseudovetenskap drabbades de flesta av mitt folk i Sáme ädnam av utplåning. Etnisk rensning och folkfördrivning är andra passande begrepp.

Ingen bokrecensent som jag hittillls har sett har alls velat beröra detta det tyngsta budskapet i När vi var samer. Tystnaden är total. Det är verkligen uselt.

Läs, titta och lär om ett av de allra värsta övergrepp som den svenska staten har utsatt ett folk för. Förändringar måste komma underifrån, för från politiken lär inget ske på länge än. Statsminister Löfven vägrar svara när Svenska dagbladet ställer frågor om samiska rättigheter och ingen regering har någonsin – ens – bett samerna om ursäkt för allt helvete som Sverige har ställt till med. Det är en skam.

Mats Jonssons bok När vi var samer finns att beställa bland annat här.

Träffar: 296

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *