Kalhyggen eliminerar lavskrikans matupplag


Skogsbruket far fram
allt mer hysteriskt. Vanligaste metoden i norra halvan av landet är att hugga bort all skog, markbereda och plantera tall. Kalhyggena och plantagerna breder ut sig nära nog överallt. Också där det tidigare stått, urskogar/nyckelbiotoper/naturskogar/ eller hur man nu vill benämna gammelskogarna. Inga politiker med makt att förändra bryr sig. Ingen regering har någonsin brytt sig. Allt förblir vid det gamla.

Det sägs att svenskarna är ett skogsfolk och naturmänniskor. Men skogsfolket röstar fram riksdagspartier som ingenting gör i naturvårdsfrågor och som på allvar anser att det också ska avverkas i skyddade gammelskogar.

En av många allvarliga och helt naturfjärmade aspekter på kalhyggesbruket är att man inte bara dödar ett helt ekosystem med tusentals arter som anpassat sig på orter och ställen sedan inlandsisen drog sig tillbaks för 9 000 år sedan. Det kan vara svårt för människor som lever i konstgjorda miljöer att förstå eller inse nyttan av mycel under marken eller bakterier i ruttnande stammar. Lättare kanske att förstå effekter för fåglarna, för de kan man se.

I vinterskogen gäller det för många fågelarter att ända från sommaren hamstra så mycket som möjligt av bland annat frön och insekter, köttbitar från kadaver, med mera, för att klara livhanken på vintern. Lappmesar, talltitor, gråsiskor, lavskrikor, med flera. Förråden läggs inte på samma plats utan sprids ut på skilda ställen överallt i skogen. Under barkflagor eller fastkilas i sprickor på torrträd eller där det går. En lavskrika kan ha 5000 olika förråd som de flyttar om matbitarna ifrån vintern igenom för att uppdatera minnet. När en skördare på vintern fäller alla träd och alla förråd blir det självklart katastrof. Många fåglar svälter ihjäl.

I denna genuina gammelskog i Udtja naturreservat sydväst om Jokkmokk kan en enda lavskrika bunkra upp mat i cirka 5000 olika förråd.

Visningar: 99

2 svar på ”Kalhyggen eliminerar lavskrikans matupplag”

 1. Du menar Govsiken!
  Dessvärre är det i vår egen region de värsta syndarna befinner sig, på SLU i Umeå.
  Deras s.k. forskning är minst sagt vämjelig.
  Den består i att göra reklam för kalhygget.
  Plantageforskning är det mest positiva man kan säga om den.
  SLU är en del av statliga Sveaskog i praktiken, liksom Skogsstyrelsen, liksom hela rättsapparaten.
  Sverige är ingen demokrati, vi har rikets chef avlad… Komiskt/sorgligt
  Vi får inte välja någon av våra ledare, varken rikschef, stadsminister eller kommunalråd.
  Givetvis blir demokratin därefter.
  Rösträtten meningslös nu när partierna spelat ut sin roll.
  Det blir de slätstrukna som tar över.
  De väljs intern i partierna.
  Den som sticker ut blir bortröstad.
  Så vi måste inse att det krävs mycket arbete.
  Först krävs sjukdomsinsikt.

 2. Viktigt! Alla barn måste få veta det här så dom kan stoppa sina föräldrar från att förgöra skogen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *