1955 räddar gáhkku tänderna i Kiruna

I en artikel i tidningen Samefolket 1955 står att det i Kiruna experimenterades med “en ny brödsort” för att minska karies i tänderna hos kirunaborna. Läkarna fick idén från samerna i området, vars tänder “alltid varit friska och felfria” tack vare glödkakor och ett litet sockerintag.

Under samma tid, men på Vipeholmsanstalten i Lund, höll det människovidriga så kallade kariesexperimentet just på att avslutas. Sedan 1947 hade så kallade sinnesslöa barn och vuxna, mot sin vilja, utnyttjats för att testa hur socker påverkade deras kariestillväxt. Överläkare Hugo Fröderberg ledde experimenten och hade själv uppfunnit en skala för att kategorisera idioterna, som han kallade de funktionsnedsatta människorna.

Innan jul lyssnade jag på en fruktansvärd dokumentär om Vipeholmsanstalten och de vidriga förhållanden som där rådde. Ren tortyr. Och detta vansinne drog märkligt nog igång just efter att Andra världskriget avslutats och nazisternas horribla experiment uppdagats. Men nazzarna, likväl som överläkare Fröderberg med flera, såg inte folk med neurosykiatriska nedsättningar som människor. Barn med det vi idag kallar ADHD, autism eller Tourettes syndrom, kunde då experimenteras med hur mycket som helst.

Om läkarvetenskapen hade lärt av samerna, som de gjorde i Kiruna, så hade den så kallade kariesforskningen varit helt överflödig och inga människor hade plågats ihjäl.

Också idag gäller det att lyssna på och lära av urfolket samerna om hållbar livsstil och hållbart naturnyttjande. Men prestige, strukturell rasism och kortsynthet sätter stopp.
1947, 1955 såväl som 2021.

Visits: 40

2 svar på ”1955 räddar gáhkku tänderna i Kiruna”

 1. Nu finns en chans, om än liten,
  att påverka valet av VD för Sveaskog.
  Det värsta koloniala bolaget i Europa,
  med en verksamhet som i grunden är olaglig på så många sätt.
  Vad gör SNF, Skyddaskogen m fl?
  Det går inte ens kontakta dem, de har låst in sig i nya palats.
  Hur ska man då kunna påverka?
  Klaga går ju.
  Men om man inte ens försöker.
  Ja då har man ju diskvalificerat sig själv.
  Alla inblandade borde gemensamt i ett upprop kräva att VD för framtida Sveaskog inte ska delta i vansinnet.
  Åtminstone skriva någonting i DN.
  Där debatten fastnat.
  Norländsk media lämnar walk over.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *