Jubileum i Gállok med Nils och bad i Skálkká

Idag är det tio år sedan den fredliga civila olydnaden fick ansikte i Gállok. Fyra unga aktivister blockerade den grävmaskin som grävde bort torv och jord på den malmkropp som brittiska Beowulf Mining planerade provbryta medelst sprängning i sex schakt.

Jag och sonen Nils 10, firade tioårsjubiléet med en skogstur i Gállok. Vi gick från den punkt där skogsvägen går in till masten på berget Boahttsunoajvve och så på åsen rakt mot Gállakjávrre till den kåtagrund jag hittade vid sjön. Tanken var att vi skulle hitta ett fångstgropsystem. Hittar man en grop så finns det fler. Men vi såg ingen grop. Mer undersökningar krävs av området.

Nils blev lyrisk när han hittade en älgskalle. Skallen kom från en tjur med avsågade horn.

Vi avslutade jubiléet med bad på playan mitt mot Suollu/Björkholmen. Men det var bara Nils som badade i Skálkká, som denna reglerade del av Lilla Lule älv heter. Han doppade huvudet under vattnet bara en gång. Det var för kallt, sa han. Om när just Nils säger så är det allvarligt. Min hypotes om temperaturen var riktig, men det hindrade inte pojken från att springa i vattnet som ett jehu i 2,5 timmar och leka med vår hund Arrak, 8. Nils blev mäkta imponerad när vovven orkade hämta och dra upp en grov tallkvist som han kastade ut.

Visits: 111

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *