Jokkmokks mest brutala skogsbolag


Jokkmokks Allmänning
heter det skogsbolaget som tar sämst hänsyn av alla skogsbolag till både renskötsel och till naturvård. Förvisso gick bolaget med på att avsätta en del av det föreslagna naturreservatet i Karats-Råvvåive – men det var strid på kniven. Den södra delen, närmast sjön Gárásj, vill bolaget inte göra upp med Länsstyrelsen om. Detta trots 50 miljoner i ersättning för att spara området som naturreservat.

Gammelskogen vid den planerade gruvan i Gállok har heller inte gjorts någon deal om. Den ligger hos Länsstyrelsen som ett planerat naturreservat, men det har inte hänt något annat än att Allmänningen kalavverkat hej vilt mot den föreslagna gränsen. Som om bolaget håller på att svälta ihjäl. Dessutom har Allmänningen skövlat den tidigare aldrig kalavverkade gammelskogen där dagbrottet primärt planeras – där provschakten sprängdes upp sommaren 2013. Som om tilltaget på något vis skulle hjälpa gruvan att få tillstånd?

Allmänningen har också kalavverkat upp mot toppen av Átjek, det berg som för oss samer i alla tider ansett vara en andarnas hemvist. Som en provokation. För att de kan.

Det enda värdet Allmänningen i Jokkmokk har på sin agenda är pengar. Pengar här och nu – för de nu levande.

Som allmänningsdelägare vill jag inte ha några pengar från Allmänningen. Jag vill istället ha kvar så mycket gammelskog som det bara är möjligt. För mina och andras barn och barnbarn.

Tor Lennart Tuorda
Initiativtagare till gruvmotståndet i Jokkmokk
Kommunalt naturvårdsombud för Miljöpartiet de Gröna
Skogsägare/Allmänningsdelägare
Medlem i Naturskyddsföreningen

Träffar: 220

2 svar på ”Jokkmokks mest brutala skogsbolag”

  1. Allmänningsorganisationerna brukar vara de mest brutala skövlarna.
    Varför är svårt att förstå.
    De består ofta av avdankade toksossar.
    Norrland överhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *