Jokkmokks allmänning nobbar 50 miljoner

Karta från http://skyddaskogen.se/sv/kampanj/karatj/karta-over-omradet

Jokkmokks Allmänning har blivit erbjudna 50 miljoner från Länsstyrelsen i Norrbotten för att avsätta skogen i kartans rosa ruta till naturreservat. Men Allmänningen vill inte sälja. Detta trots att allmänningsdelägarna får fortsätta jaga, fiska och köra skoter i det planerade naturreservatet.

Allmänningen vill istället göra en Ekopark av området. Ekoparker är dock någonting som endast Sveaskog sysslar med. I Ekoparkerna avverkar Sveaskog friskt, ibland upp mot 80%. En Ekopark har inte alls samma skydd som ett naturreservat.

Det är som om Allmänningen vill äta kakan och ha den kvar. Skydda, men ändå inte skydda, och möjliggöra vägdragningar, kalhyggen och tomtförsäljningar vid stranden av sjön Gárásj. Kanske tror de att de kommer att tjäna mer på att sälja tomter? Men med massor av tomter följer också omfattande markarbeten, samt dragningar av vatten, avlopp och elström. Det blir dyrt. Också för Jokkmokks kommun.

Allmänningen nobbar alltså 50 miljoner kronor i ersättning för att skogen ska få stå kvar i ett naturreservat utan störningar av alla nya presumtiva sommarstuguägares båtar, vattenskotrar, fyrhjulingar och snöskotrar. Nog är det en bättre deal än det extremt dyra och okloka ekoparksförslaget.

Dessutom kan det knappast bli någon dispens från strandskyddet, så det bästa Allmänningen kan göra är att sälja gammelskogen omedelbart och bli mycket rikare.

Som allmänningsdelägare undrar jag vad de andra delägarna tycker om det här? Själv anser jag förslaget med Ekopark och tomtexploatering är komplett vansinne. Jag vet hur hemskt det har blivit i Kvikkjokk…

Skriv gärna under Skydda Skogens namninsamling för att få skogen att inlämmas i Pärlälvens fjällurskogs naturreservat. För djurens skull, växternas, friluftslivets och renskötselns och de framtida generationernas skull.

Se en film om Karatj-Råvvåjvve


Tor L. Tuorda, Kvikkjokk 4:18, delägare i Jokkmokks allmänning.

Träffar: 1047

22 svar på ”Jokkmokks allmänning nobbar 50 miljoner”

    1. Självklart naturreservat vi måste skydda så mycket som möjligt innan all skog är borta!
      Isen försvinner mycket pga att det blir varmare och varmare pga att alla skogar försvinner runt om i världen men känsligaste när skogen försvinner vid polcirkeln och uppåt! Snälla bevara skogen och världen till våra barn och barnbarn! Tack på förhand!

  1. Skydda naturen, den ska finnas till för kommande generationer av såväl människor som allt annat som tillhör just den biotopen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *