Jokkmokk 1868 och 2020

Lotten von Dübens bild från Jokkmokk 1868 i västnordvästlig riktning med bergen Bednakvárásj, Gájtsavárrre och Bårjåsvárre – Hundberget, Getberget och Porjusberget – i bakgrunden.

Jag har länge imponerats av Lotten von Dübens bilder från bland annat Jokkmokk och Kvikkjokk som hon tog på sin resa tillsammans med sin man, rasforskaren Gustav von Düben. 1868 var hon först av alla att fotografera landskap och människor i Jokkmokk, vad jag vet.

Jag har försökt hitta ungefär samma vinkel och utsnitt som Lotten von Düben, men det är svårt. Dels syns inte kyrkan, omgiven som den är av en massa tallar, dels gör alla höga byggnader, som Liggahusen, det omöjligt att stå på marken för att få en vy. Därför tog jag en bild med drönaren som jag gjorde om till svartvitt.

Träffar: 258

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.