Jag presenterar Ellos Eatnu på Långban miljöfilmfestival

På fredag den 11/8 får jag se henne igen, fantastiska skådespelaren, musikern och aktivisten Ella Marie Hætta Isaksen. Inte som allra sist, då jag fotograferade henne i Jåhkåmåhkke för ett omslag till tidningen Samefolket, men på vita duken på Långban miljöfilmfestival.

Jag har hedrande nog blivit inbjuden till festivalen för att presentera filmen Ellos Eatnu – Låt älven leva, där Ella Marie Hætta Isaksen bär huvudrollen.

Filmen skildrar Ester, en nybakad lärare som i slutet på 1970-talet fått lärarvik på sin födelseort Alta i Finnmark. Ester har sjösamiskt ursprung vilket hon gör sitt yttersta för att dölja för att lättare kunna smälta in i det norska kollegiet.

Ester gör stora ögon av att en kusin till henne är med i motståndsrörelsen mot den enorma utbyggnaden av vattenkraft i regionen. Kusinens engagemang smittar av sig och gör en personlig resa, lär sig förstå, dekoloniseras. När Ester låter mormodern sy upp en kofte (gábdde/kolt) som hon börjar bära får hon möta rasismen av det norska samhället.

Till slut står Ester på barrikaden tillsammans med andra samiska och ickesamiska aktivister. Successivt blir hon allt tryggare i sin samiska identitet och fredliga civila olydnad. Hungerstrejkar utanför Stortinget och med sin kropp blockerar anläggningsvägen för kraftverksbygget.

“Den 14 januari 1981 sattes den ditintills största polisstyrkan i Norges historia (600 poliser, en tiondedel av landets polisstyrka) in för att avlägsna aktivister från “nollpunkten” på anläggningsvägen i Stilla i Tvärälvsdalen.” Citat Wikipedia.

Filmen innehåller mycket djup och outsagda trauman. Den visar den psykologi som präglar merparten av samerna i Sápmi, de assimilerade.

Det ska bli spännande att diskutera Ellos Eatnu efter visningen och roligt att återse Långban 💚

Ella Marie Hætta Isaksen, regissör Ole Giæver, Maj Doris Rimpi och Sofia Jannok vid sverigepremiären på Ellos Eatnu på Folkets hus i Jokkmokk i maj i år. Maj Doris hade ingen roll i just denna film, men som rutinerad skådespelare har hon deltagit i många andra filmer och föreställningar. Det finns en föryngring i samisk film!
Visningar: 78

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *