Inkompetent naturinventering, igen?

Jag i Gállok idag med min morfars älg-, varg-, björn-, järv- och rödrävsdräpare. En Mauser 6,5×55 från 1930-talet, med snälltryck.

Jag for på toppfågeljakt idag, men det enda jag träffade på var tre järpar. De fick självklart leva vidare. Hade inte Pinfiringen med mig. Samtliga bilder tagna med min batteriurschliga iPhone 7. Sällan jag tar en selfie…

Jag spårade naturvärdesinventerare anlitade av Beowulf Mining. De hade varit på plats igår. Deras inventeringen ska biläggas Beowulfs miljökonsekvensbeskrivning i deras process för gruvstart i Gállok. Pelagia heter konsultföretaget.

Jag har extremt dåliga erfarenheter av detta företag. Deras första MKB för Beowuls bearbetsningskoncession var kopiöst bristfällig. På en utfrågning om bra och dåligt med järnmalmsgruvan som planeras i Gállok och som hölls på Östra skolan i Jokkmokk för elva år sen redogjorde Pelagias biolog om alla de arter han hittat i det hotade området. Antalet var skrattretande litet. Då begärde Mats Karström ordet, han satt i publiken, också han biolog och lärare på gymnasiet i Jokkmokk. Han berättade att hans elever hittat väldigt många fler hotade arter än vad Pelagias biolog gjort. Alltså det var en enorm skillnad.

Jag trodde i min enfald att Pelagia nu skulle göra ett bättre jobb, för den stora MKB:n, typ. Men tyvärr verkar det inte bli så. De två (eller tre) inventerarna drog varsin pulka och var utrustade med smala löparskidor på fötterna och stavar med löjligt små trugor för att kunna ta sig fram i djup snö.

Här har inventerarna plöjt sig ner mot myrarna söder om sjön Gállokjávrre/Gállakjávrre. Längst bort riktig skog på berget Suolluvárre, Roavvoajvve, Björkholmsberget, som är planerad att bli naturreservat.

Den andra inventeraren for längs grusvägen kring en kilometer. Denne passerade flera mindre partier med kontinuitetsskog mellan kalhyggena, alltså artrik skog som tidigare aldrig kalavverkats, utan att svänga av in de i de här tussarna av riktig skog. Så svängde inventeraren höger, åt väster, mot Fastoviken i Parkimagasinet. Höll mitt på vägen hela tiden. På en väg finns inga naturvärden…

Jag fortsatte nån kilometer till. Spårade med mina underbara skogsskidor. Östergrenare, gjorda av Bo Östergren i Jokkmokk, 3,4 meter långa.

Såg snölegor efter fyra dalripor och mårdspår. Dessutom de tre järparna. Arter som inventeraren missade. Förstår inte vad Pelagia sysslar med? På midvintern kan man endast inventera hänglavar, spår och vissa fåglar. Förväntar mig att de kommer tillbaks på barmark och återupptäcker mångfalden av sällsynta och hotade arter som bland andra föreningen Skydda Skogen hittat, finns också på Artportalen, det är bara att gå på GPS-koordinater. Men jag förväntar mig inte det. Det är så mycket inkompetens och underligheter i denna segdragna gruvkamp.

Träffar: 359

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *