Idag är det 28 år sedan Pelle Blind räddades

Den 4 december 1989 räddas Per Blind efter att han störtat nedför Fieres klippa sydväst om Kvikkjokk. I regnblandad snöstorm ligger Pelle i fyra dygn i snön med brutet lårben.

I tidningen Samefolket som kommer ut innan jul, redogör jag för händelsen. Nedan följer några citat från texten:

“Vid tvåtiden tycker jag det måste hända nåt och ringer upp chefen för fjällräddningen, polismästare Torbjörn Liljebo i Boden, och frågar när vi ska rycka ut.
– Ni måste invänta polispatrull som anländer till Kvikkjokk imorgon noll sex noll noll, befaller chefen kortfattat.
Jag far upp till Sture och pratar med honom. Den polispatrull vi är tvungna att invänta måste väl vara någonting extraordinärt i räddningssammanhang. Som stormens robocop.”

Sture kör mest på känn. Nu är sikten cirka tio meter. Och tvärhastigt är stugan framför oss. Sture har kört helt rakt de två kilometrarna över fjället. Utan kompass eller gps! Vi stannar skotrarna och tittar på varann. Stugan är tom. Några ord behöver inte uttalas. Tårarna rinner på oss båda.”

Det är ganska brant, men en lavin har tidigare rasat under klippan och gjort snön hård att gå på. Efter ett par hundra meter ser vi de mörka förvridna delarna av Pelles skoter. Och så, efter ännu en kort bit, ser jag en hand sticka upp ur snön.”

“Inga täcken eller jackor läggs över honom. Det måste vara kallt, får jag höra. Blir det varmt kan eventuella isproppar i Pelles blod lossna och passera till hjärtat och då dör han.”

 

Visits: 312

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *