IBL, min nya bildbyrå
on 27/09/2010

I våras blev min gamla bildbyrå Naturfotograferna/N som jag varit ansluten till sedan 1991 köpt av IBL Bildbyrå. I början av min bildbyråkarriär klippte man bort de bästa bilderna från filmremsorna. Tejpade dem med specialtejp på en svart passepartout, stoppade montaget i en plastficka, skrev med bläckpenna på en etikett alla uppgifter om namn på motivet, extra bildförklaring, platsen, månaden och året. Sedan skickade man in en drös bilder, 50-100 till Bildbyrån i Österbybruk. Ett dyrt och tjorvigt förfarande. Numera historia dock. Nu gäller digitala bilder. Jag korrigerar försiktigt färgbalansen, exponeringen, kontrasten och färgmättnaden i datorn. Skriver in en massa nyckel- sökord (det gäller att vara noggrann och tänka på allt bilden associeras till) bifogar kontaktuppgifter som snabba presets och sparar bilden som högsta jpeg-upplösningen. När 25-50 bilder är klara skickar jag allt via ftp till IBL. Snabbt och smidigt. Men snabbare lär det gå på andra ställen än här i Net1-land. På bara någon timme eller några dagar ligger de nya bilderna ute på IBLs hemsida. Det är helt suveränt!

Ráddna fick nu ta plats i båtfören. En bild som snart ligger ute på IBL...

Träffar: 65


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


5 Replies to “IBL, min nya bildbyrå”

  • Hej du “gamle” fotograf, kul att läsa om “krånglet” förut!
    Numera är det relativt enkelt att pyssla med foto…och billigt, man kan ta hur många bilder som helst utan att det kostar något…..det vore konstigt om inte någon bild blir bra…!
    Inte underligt att foto blivit en folksport, i och med den digitala utvecklingen.

  • Kommer ihåg det där 🙂 Jag tyckte det var ganska roligt att hjälpa till att pyssla på med diabilderna, klippa & klistra. Kram!Tor Lennart Tuorda

Tor Lennart Tuorda med fjället Fieres i bakgrunden.

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag