I väntan på ljuset
on 16/06/2011

13-14 juni for jag och dotter Astrid till sör-Stubbá för att en smula från ovan filma Muttos myr- och skogslandskap. Efter en dryg kilometers enkel vandring upp från gällivarevägen (E45) tältade vi på den lilla toppen. Vid stensättningen där någon eldat burkar och anlagt en stenskärm som vindskydd hittade vi en slät tältplats. Milsvid utsikt, men nästan för mycket, för stort. För att få djup i bilderna skulle man trots allt behöva klättra ner något, vilket skulle gå bra bland stenblocken på bergets södra sida. Men det var inte läge för det. Diset och den urschliga kontrasten gjorde det omöjligt att få till några bra bilder. Tre älgar, tre par med sångsvanar och tre renar hittade jag i kikaren på mycket långt avstånd. På närmare håll stenskvätta och lövsångare. Astrid somnade vid elvatiden. Jag avvaktade midnattssolen och solens stigning till över tre på morgonen.

Blåbär och midnattssol.

Hösten blir nog den bästa årstiden för att få till det, tror jag.

Nu inget vidare, med en fadd lövton. Tänker mig granarna bland färgglada höstbjörkar istället...

Möjligen en kallare dag med många stratocumulusmoln. Somnade och sov gott ända till förmiddagen då värmen i tältet blev olidlig. Vi kokade kaffe och choklad, åt mackor med tubost. Sedan for vi gående, klättrande och hasande på upptäcktsfärd. Jag hoppades få se solande ormar och spännande växter. Lingon som bland storstenarna hittat livsrum i en murken björkstubbe, och svällande fruktkroppar på cladonialav blev stillbilder. En jättelik spindel och en fjäril blev film. Och Astrid, naturligtvis…

Träffar: 53


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


3 Replies to “I väntan på ljuset”

  • Helen, håller egentligen med dig. Jag drivs dock av att försöka skildra naturen som den är utan för mycket rattande med färgmättnad, mer mera, i Lightroom. För intensiva färger kan bli störande. Det är nästan som en av fotografins gurus uttryckte det, att den bästa färbilden bara bör innehålla två färger – helst svart och vitt…
    Sanna, tack för dina ord!

  • Vilka underbara bilder. Vad duktig du är!! Din blogg ska jag följa /Hälsningar från en nyfrälst friluftsälskare på Västkusten 🙂

  • Tor, den bild du menar har en fadd lövton o inte är nåt vidare tycker jag bäst om! Otroligt vacker! Men du jämför den kanske med någon inre bild som inte jag belastas av. Jag fick mig en rejäl tankeställare en gång då jag klagade på den regngrådisiga oktoberdagern i en gammal konstnärs närvaro. Han protesterade livligt o sa” men det här är ju det mest fantastiska GRAFISKA väder man kan tänka sig!” Han fick mig att plötsligt SE med andra ögon.Tor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag