I Jokkmokk nonchaleras naturvårdsombudet

jokkmokk norrbotten lapland
Jokkmokk.

Jokkmokk har ett förtroendevalt naturvårdsombud som är tänkt att fungera som remissinstans vid exploateringar, med mera, som berör natur, miljö och klimat (kanske). Naturvårdsombudets ansvarsområde finns dock inte specificerat, flummigt nog, utan är en pappersprodukt, en gröntvätt. Titeln låter bra, men är endast fernissa.

Det är jag som är naturvårdsombud för Jokkmokks kommun. Jag har också en ersättare som kan rycka in om jag skulle bli sjuk, få kalla fötter eller dö. Det är ju bra att det finns en backup för en sådant egentligen superviktigt ansvarsområde.

Men jag har under hela den fyraåriga mandatperioden inte fått ett enda ärende att yttra mig om. Det rimmar mycket väl med den totala nonchalans för natur-, miljö- och klimatfrågor som den socialdemokratiskt styrda kommunledningen alltid har besudlats av. Man skulle kanske tänka sig att sossarna skulle börja bry sig om naturen, miljön och klimatet när de numera styr tillsammans med vänsterpartiet, som i alla fall på riksplanet ibland vurmar rätt så bra för dessa frågor. Men inte.

Av Sveriges 290 kommuner valde 51 att inte besvara tidningen Aktuell Hållbarhets enkät som ligger till grund för utmärkelsen Sveriges Miljöbästa kommun 2022. Jokkmokk, som är en av dem, placerar sig på plats 275 i årets kommunrankning, förra årets placering var 261. Sveriges bästa miljökommun 2022 är Malmö, följd av Lund och Helsingborg.

Som reaktion på Jokkmokks urschliga placering skriver Åsa Lindstrand på Facebook:

“Jag skäms. Men det finns troligen andra som borde skämmas mer. Men det kanske helt enkelt är så att det inte finns något miljöarbete i Jokkmokks kommun? Det kanske inte passar ihop med en kommunledning som vill ha en gruva och får skrämselhicka av ord som naturskydd och naturreservat, ja, egentligen av själva naturen.
Du ser hela listan här: http://kommunrankning.se/

Visningar: 159

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *