Hos Annette Seldén och Egon
on 09/08/2019

Jag, dotter Astrid med pojkvän Lars-Isak blev bjudna till min vän Annette Seldén och hennes man Egon för en övernattning och guidade turer i den halländska naturen vid Vallda, där de bor med barnen  Tilda och Emil. Se litet klipp från badning i poolen 🙂

Tala om idyll. Och huset de bor i har Annette själv ritat och fått arkitekturpris för. Ett hus med ursprungligt stuk, målat med miljövänlig slamfärg, med luftburen golvvärme (som Annette också ordnat eftersom hon inte litar på vattenburen dito) och inrett med möbler Annette också “fixat till” och konstfullt målat. Grannhuset är Egons föräldrahem från början av 1700-talet, som de hyr ut. Otroligt fint det också 🙂

Annette och Egon vid gårdens äldsta byggnad från början av 1700-talet.

De har 27 egna får som betar på ägorna.

Egon med ett lamm.

Längst bort på en teg, en bit inne i skogen, finns utfodring för vildsvin. En automat som under en sekund per dygn (20.00) sprutar ut cirka två deciliter majskorn. Det Egon och Annettes vän och jägare Stellan som byggt åteln, som också har en “byssja”, litet hus som han vakar i och skjuter ifrån, som ligger 50 meter ifrån foderautomaten. Stellan har satt upp ett par upp-och-nedvända burkar som indikerar om grisarna varit där. Så gör Stellan något som jag aldrig hört talas om. Han målar nedre delen på stammarna av tre träd med tjära! Tjära gillar svinen. Eftersom de har ohyra i sina pälsar brukar de gnugga sig mot de tjärade stammarna för att bli av med smådjuren. Tjäran luktar också långt, vilket lockar grisarna till åteln. Så finns en ledlampa som Stellan slår på när han i mörkret hör vildsvinen äta av majskornen. Då bryr de sig inte om att belysningen tänds, utan är fullt fokuserade på maten. Han skruvar upp belysningen för fullt och väljer ut ett byte som han fäller med ett skott från 30-06:an.Det var ett roligt och spännande dygn med många nya upplevelser på platser jag inte visste fanns. Som bland andra naturreservatet Näsbrokrok, med en enorm ljungprakt, klapperstensfält och bronsåldersgravar.


Annette guidar samlingen ungdomar och goa gubbar.
Emil, Lars-Isak, Astrid och Tilda.
Astrid och Lars-Isak.

Annette berättar initierat om denna för området urtypiska natur, bland annat hur förra sommarens värme dräpt ut ljungen på några platser, hur länsstyrelsen restaurerat vissa delar av reservatet till ursprungligt skick genom att röja bort sly och hur styret också förbjudit båtar att lägga till i en uråldriga lilla hamn som ligger väl skyddad för havets vågor – ett onödigt och övernitiskt tilltag, kan tyckas. Tankar som går tillbaks till början av förra seklet när naturvården till alla pris skulle skydda naturen från människan. Det märks att Annette är en rutinerad guide och fotokursledare. Här har hon många gånger ledsagat besökare.

Ljung i Näsbokroks naturreservat.

Nära en mil ut på havet skymtar Nidingen, Annettes favoritö, med två fyrar som hon hjälpt till att restaurera. Annette har jämt sagt hur fint det är på Nidingen, att maj är lämpligast för besök, då fågellivet är enormt och hela ön lyser röd av trift. Hon vill verkligen att också jag ska få besöka ön. Kanske det passar nästa år?

Annette Seldén tillhör, som jag själv, föreningen Naturfotograferna, där hon också ingår i föreningens styrelse. Hon är också dykare, och gjorde en chockerad jämförelse på Facebook där hon beskrev livet under havsytan från det hon tog dykcert i sin ungdom fram till idag. Ett inlägg som delats över 6000 gånger. Det är ytterst värdefullt av vi fotografer använder våra bilder och våra filmer för att belysa allvarliga förändringar i naturen, för att bemöta extrema exploateringar och lögnaktig propaganda från exempelvis skogsbruket och gruvnäringen, eller bara visa det fina som faktiskt finns. Själv har jag under många år mer och mer använt kameran som vapen. Det är suveränt att fler också gör det. Om alla medlemmar i Naturfotograferna/N gör det blir vi en makt att räkna med. Fotografer som i alla lägen står på naturens sida och inte bara letar upp fina opåverkade utsnitt från en natur som knappt längre finns.

Träffar: 143


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Be the first to commentTor Lennart Tuorda

Tor Lennart Tuorda med fjället Fieres i bakgrunden.

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag