Stormen Hans har fällt tallplantagerna

Ett åtta minuter och arton sekunder långt föredrag om skogsrenens livsrum. (Filmen) Var ute med TV4 idag. Jag hoppas att jag sa att skogen är en livsförutsättning för många djur och arter, varav renen och människan är två. Utan skugga plågas djuren. Utan hänglav svälter djuren. Utan marklav svälter djuren. Utan.. Utan.. Utan.. Stormen som fällt skog är en katastrof. Det pratas om att mängden som fallit i området motsvarar upp till mellan ett och två års avverkningar. Den katastrofen säger ganska mycket. Det är ju egentligen dock inte mer än vad som ändå skulle ha huggits, inom ett år eller två. För renen är det pågående dagliga skogsbruket en evig katastrof som tar bort livsrummet – varje dag, året om. Om man ser katastrofen när naturen självt lägger omkull skogen, så måste man även kunna se katastrofen som är helt människoskapad och som genomförs med skördare, skotare och markberedningsmaskiner – varje dag, året om. Missbruket av vårt gemensamma livsrum måste få ett slut. Det är nog till Brasilien vi får vända vårt hopp. De stater vars skogsbruk kritiseras av Sverige, måste ju enligt en omvänd logik trots allt vara de som värnar sina skogar.

Publicerat av Jörgen Sivberitsson Stenberg Tisdag 29 augusti 2023

Renskötaren Jörgen Stenberg från Malå sameby i Västerbotten dokumenterar effekterna av stormen Hans.

Skogsbolag och hemmansägare gråter. Men kalhugger man skogen och ersätter den med tallar i samma storlek på kalhyggena är det här ett kvitto på att det skogsmissbruk man ägnat sig åt i alla varit galet. För överallt är det plantager. Överallt planterade tallträd förädlade i en plantskola. Överallt jättelika förbannade tallåkrar som saknar motståndskraft mot stormar som Hans.
Som saknar motståndskraft mot sjukdomar som sprider sig rekordsnabbt i plantagerna, insektsangrepp, torka eller bränder som inte går att stoppa. Wild Fires, som i Kanada, Australien, Spanien eller Grekland. Det spelar ingen soll hur många helikoptrar som teknokraterna köper in.

Klimatförändringarna förvärrar katastofen.

Det här är skrämmande, men väntat.

Hugger man bort den riktiga ursprungliga dynamiska skogen och ersätter den med plantager, är det väntat.

Det sker på marker vid Malå som samer förvaltat i alla tider tills kolonisationen brakade lös för lite mer än 250 år sedan och den svenska ekonomismen blev norm. När storskogsbruket gjorde sitt inträde vid förra sekelskiftet, på stulna marker. Ett faktum som gäller hela Sápmi.

Den mest hjärtskärande gråten kommer från de ursprungliga förvaltarna och skogsägarna.


Träffar: 174

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *