Google ger flashbacks
on 21/02/2014

Klövergatan 1, Djupviken, Piteå

Nu på morgonen innan Astrid hoppade på skolbussen surfade vi in på Google Earth. Vi åkte bil genom samhället Sulitelma i Norge, kollade in Sameskolan i Jokkmokk – men där gick det inte att se gatuvyn genom den där gubbens ögon, han som går att flytta runt. Tydligen har Google inte kört och filmat så mycket i Jokkmokk. Däremot i Piteå. När Astrid åkt iväg körde jag på Åkervägen i Öjebyn där jag, bror Ola, mor Maj-Britt och far Lennart bodde några år i slutet på 1960-talet. Pappa hade byggt huset nummer 8. Kommer ihåg att han målade det med brun Cuprinol och fick enorma hudproblem. Skinnet från händerna föll av i stora sjok och kvar blev bara papperstunn känslig hud. Det var första symptom på Hodgkins sjukdom – en cancer som 1974 tog hans liv. När jag började Djupviksskolan 1968 med underbara fröken Gunvor Söderholm, hade vi flyttat till Gärdesgatan på Djupviken. Sedan blev det ett nytt hus som pappa ritade och byggde också det. Sen blev det en sutterängvilla på Klövergatan (bilden). Samma sak här. Pappa Lennart var ritare och byggherre. Det var det första huset som uppfördes i området nära vattnet – Fårösundet. Märkligt nog finns ingen granne i väster, bara gräsvall finns mellan sundet och vägen ända till bron över till Fårön. En fröjd för dem som bor där nu…
Då och då kom en Sea-bee dånande för att landa på pontonerna bortanför bron. Där hade bröderna Lundqvist och Fiskflyg sin bas under vinterhalvåret. På somrarna flög Lundqvistarna samer och turister i Jokkmokksfjällen och var stationerade i Porjus.
Pappa köpte en segelbåt av kostertyp modell L28 som låg förtöjd på boj nedanför huset. Också jag hade en segelbåt, en Optimistjolle som jag lärde mig segla med på ett seglarläger på Fårön. I området fanns en hel del lekkamrater. Bland annat Fredrik Lindgren, som fortfarande bor kvar i samma hus har han berättat vid de sporadiska kontakter vi haft på senare år. Huset på bilden är sig likt, men den kallgrund mot gatan av kattskallesten som far trots att han var väldigt illa däran lät stapla upp, är bortplanerad. Lusthuset är nybyggt, likaså är de rackliga portarna till dubbelgaraget utbytta. Också fönster och dörrar i hela huset. Google bjöd på en ordentlig nostalgitripp, som att köra bil, med högupplösta vyer åt alla håll.


Leave a Comment:

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


3 Replies to “Google ger flashbacks”

 • Min bror, Leif Albinsson, kände Jovva Spik, ganska väl! Antar att han inte lever längre?
  Leif levde ett par somrar som renskötardräng, dvs var med och t ex drog ren, vid Renskiljningar och allt för och efterarbete!
  Detta var i början av 60-talet!
  Han tog studenten 1963 och då fanns det några samiska ord på hans studentskylt!
  Kan inte samiska och minnet så här 50 år efteråt är väl inte heller perfekt!
  “Äle därvan” var det ena och xxxx (minns inte just nu) var det andra!
  Sven

  Han

 • Ja, Cuprinol var inte att leka med. 1962 använde jag det, när jag och Jovva Spik målade klockstapeln i Saltoluokta. Vilken fruktansvärd natt det sedan blev! Kändes som att sova med händerna bland brännässlor.Hermelin

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag