FN:s specialrapportör för urfolk besöker Gállok

FN:s specialrapportör Francisco Calí Tzay i Gállok talar med ordföranden i Jåhkågasska Jan-Erik Länta.

Direkt från miljökonferensen Stockholm +50 kom FN:s specialrapportör Francisco Calí Tzay idag till Gállok tillsammans med medarbetare och en samisk delegation från samebyarna Jåhkågasska och Sirges samt Sametinget. Francisco Calí Tzay ansvarar för rättigheterna för urfolk världen över och tillhör själv ett av Guatemalas 22 olika urfolk, Maya Kaqchikel.

Det är mycket hedrande och värdefullt att specialrapportören själv vill fördjupa sig i det vettlösa öde som Sveriges socialdemokratiska regering önskar Gállok, renskötseln, byarna Björkholmen och Randijaur, Lilla Lule älv och dricksvattnet för 100 tusen människor nedströms, den biologiska mångfalden i den gammelskog som allvarligt kommer att påverkas av det planerade dagbrottet, med mera.


Francisco Calí Tzay ville veta allt. Det tackar vi för. Ännu en stark allierad i kampen mot det vanvettiga Mining District som planeras. Mer info och bilder från besöket kommer inom kort.

Visits: 306

Ett svar på ”FN:s specialrapportör för urfolk besöker Gállok”

  1. Samerna har rätt till sitt land utan inblandning av svenska staten – tänk på miljön – inga gruvor i sameland eller där det förstör miljön!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *