Fler samebyar kan följa Girjas exempel med ripjakten

Många är de samebyar på den svenska sidan av Sápmi som funderar på att följa i Girjas fotspår för att slippa störningar på renskötseln från den fria småviltjakten. Också Jåhkågasska tjiellde i Jokkmokk, vars marker sträcker sig norr och öster om Kvikkjokk.

– Vi gillar inte småviltsjakten som ger störningar på våran renskötsel och på den älgjakt som samebyns medlemmar ägnar sig åt, säger Jåhkågasskas ordförande Jan-Erik Länta.
Han menar dock att samebyn har ett gott samarbete med helikopterbolaget och kan till viss del styra jägarna till områden som inte är lika känsliga som andra.

De jägare som åker bil till lågfjäll och skogar går dock inte att kontrollera. Inte heller de hundar som till största del italienska jägare har med sig. För att slippa problemen kan Jåhkågasska följa Girjas exempel och låta endast jägare bosatta i Norrbottens län jaga på sina marker. Som det nu är får ripjägare från Sverige börja jaga ripor redan den 25 augusti, medan jakten för jägare som kommer utanför landets gränser startar den 16 september.

Om Girjas modell skulle praktiseras för Jåhkågasska vore utlänningar och alla bosatta utanför Norrbotten bannlysta. Norrbottningar skulle få jaga från den 15 september. Något som många äldre ripjägare i Kiruna tycker är bra, enligt Girjas ordförande Matti Blind Berg.

Eftersom HD-domen i Girjasmålet skapade ett prejudikat byggt på urminnes hävd, sedvanerätt och att Sverige måste anamma urfolksdeklarationen ILO 169, torde det gå lätt att få till samma jaktmodell också för andra samebyar, som då blir ägare av rätten att upplåta och administrera småviltsjakten till andra. Men de historiska skeendena bör vara väldokumenterade i en sådan process, vilka de är i Jokkmokk som började koloniseras i samband med silverbruket i Kvikkjokk på 1660-talet. Något som Jan-Erik Länta väl känner till, men som han ändå inte ser som en nog stabil grund för att kunna gå Girjas väg.

– Vi vill invänta det som SSR arbetar med för att fler samebyar ska kunna göra som Girjas, säger Jan-Erik Länta.

Eftersom rikspolitiken, trots HD-domen, inte vill ta tag i några tyngre samiska frågor blir det väl domstolsvägen som väntar också för de andra samebyarna.


Du får gärna stödja mitt arbete på denna blogg med en summa på swish 0702300955

Tack på förhand 🙂

/Tor
Visningar: 283

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *