Filmtrilogin Arvet och tystnaden

Arvet och tystnaden är en dokumentärfilm i tre delar om Jåhkågasska tjiellde, en fjällsameby verksam i Jokkmokks kommun.

Det är en djuplodande skildring om livet i en sameby, om konkurrens, yttre hot, samiska rättigheter, inre stridigheter, överföring, identitet med mera. Någonting liknande har aldrig gjorts. Det är ett imponerande journalistiskt arbete som troligen endast drivna filmskapare och journalister som kommer utifrån och har full och fast finansiering från SVT kan åstadkomma.

Jåhkågasska tjiellde, den sameby där min mammas, mormors och tidigare generationers renar också betade. De senaste decennierna, innan skötesreninnehavet dog ut med min mamma och det urgamla märket med ett fåtal snitt avlystes, var det Lars och Anna Spik som skötte om renarna. Det är fint att se de hårt arbetande renskötarna i Jåhkågasska och höra dem reflektera kring samtid och framtid. Och det är modigt av dem att göra det, att berätta om hur trycket utifrån också skapar konflikter inom byn. Och det är skönt att se en blandning av kvinnor och män, barn och unga och äldre, och att också de som inte alltid figurerar i offentlighetens ljus delar med sig av sina tankar.

Intervjuerna är skickligt genomförda i Arvet och tystnaden och fotot är bra och närgånget. Svullna morgontrötta ögon och rufsigt otvättat hår bidrar till dokumentärens starka intryck. Däremot är klippbilderna något av en besvikelse. För oss som kan de här markerna blir det tjatigt att se Stájnasjávrre tio gånger, och snitt ständigt tagna med samma teleobjektiv mot Stájgga och Gasskájvvo (som för övrigt dessutom ligger i Tuorpon sameby). Nog hade det gått att få till klippbilder som inte är tagna från Kvikkjokksvägen. När fjällmassivet Áhkká i Sirges tagna från Vägen västerut dyker upp blir det riktigt obegripligt. Som att slänga in bilder från Luleå i en film om en familj som bor i Umeå. Det kan tyckas vara bagataller, men om utanförskapet har sina förtjänster i en filmproduktion, så har det också sina avigsidor.

Renen och fjällrenskötseln har en central plats i den samiska kulturen. På samma vis har renen sannolikt också en viktig plats hos de många andra folk som håller renar i det cirkumpolära området, för i det fallet är samerna inte ensamma, utan en del i en långsträckt nordlig urfolksväv. Som den fantastiska överlevare renen är i tuffa förhållanden har den kommit att få en viktig position för de här folkens försörjning.

Det är pusslet av kulturbitar som danat den samiska kulturen, medan unika sammansättningar av pusselbitar skapar andra kulturer. Många, många är de samer som på grund av kolonisation och assimilering saknar en bit eller flera. Kanske journalisten Kristina Edbloms framtida projekt kan handla om skogssamerna i Sverige och om de samer som kastades ut ur lappbyarna 1928 när den sista renbeteslagen blev en sorglig verklighet? Hon verkar vara rätt person för att åstadkomma också dessa tidigare aldrig gjorda filmer.
Visits: 470

2 svar på ”Filmtrilogin Arvet och tystnaden”

  1. Dokumentärerna om “Norrland” som SVT sålt in runt jul har varit rent förjävliga.
    Alla fördomar om norrlänningen, vilden, infriades, en efter en.
    Man undrar hur det går att få så många att ställa upp och leverera den koloniala dyngan.
    Det cementerar hopplösheten och garanterar att Sveaskog o co. utan problem kan fortsätta förstöra framtiden.
    Är det så lönsamt ljuga så alla gör det på en gång?

  2. Jag håller med dig om att platserna glöms bort eller till och med behandlas på ett förvirrande sätt. Filmen handlar om Jåhkågasska tjiellde och renskötseln så varför får vi inga samiska namn för deras vägar? Var finns Árasluokta eller renflytten vid Átjek och Gállok? Jag är övertygad om att trilogin skulle blivit mer levande och meningsfull om vi fick hjälp att orientera oss och till och med kunna följa flytten på kartan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *