Filmer om skogsbruket ger reaktioner

Det är stort att mina korta videor där renskötaren Rickard Länta berättar om det svenska skogsbruket får så stor spridning och ett sånt fint gensvar 🙂

Naturvården har under mycket lång tid lyft problemen med det moderna skogsbruket. Många har kämpat stenhårt för att informera om skillnaden på skog och skog, om varför det är viktigt att bevara gammelskogar, om arter och biologisk mångfald, med mera. Ideella krafter har gått i väggen och vissa har till och med fått permanenta fysiska skador av sitt arbete för att skydda de små spillrorna av gammelskog som finns kvar.

Under de senaste två-tre åren har naturvården skapat debatt och spridit information mer än någonsin. Det har lobbats, gjorts filmer, skrivits debattartiklar och spridits mängder av klipp och slagkraftiga bilder med information på sociala medier. Allt för att få riksdagspolitiker att ändra lagar och regleringsbrev. Men ingenting har hänt. Det har till och med blivit sämre eftersom över två miljarder till naturvård nu plockats bort av de tre partierna längst till höger.

Takten är hysterisk!

Skogsbruket kan därför fortsätta med sin allenarådande kalavverkning. Lastbilarna går i skytteltrafik och massafabrikerna går för högtryck. Takten är hysterisk!

Glappet mellan vad vanligt folk tycker om kalhyggeshysterin och politikerna, har aldrig varit så stort. Lyhördheten aldrig så liten.

Därför försöker jag med hjälp av Rickard Länta att föra fram skogsbrukets effekter på renskötsel och urfolkskultur. Hoppas det når fram en liten smula bättre? Och det har det gjort 🙂
Riksdagspolitikerna är förvisso tysta i vanlig ordning, men gräsrötterna talar 🙂

Fick några värmande men sorgliga meddelande om några öden från det svenska skogslandskapet:

Hej Tor! Stort tack för din film om skogsskövlingen i Sverige Jag var i Jokkmokk förra vintern o tyckte skogen blivit…enformig.. Var där en sommar för 20 år sen o upplevde inte det på samma sätt då…

Det händer i hela Sverige, tyvärr, från Göteborg själv o uppvuxen i en liten ort norr om Gbg.

Åkte för några år sedan till barndomens “Trollskog” (den liknade John Bauers bilder) för att återuppleva vandringen vi brukade göra som barn.
Allt var borta. Marken förstörd av skogsmaskiner o mossan på stenarna hade börjat torka då den inte längre skyddades av den täta skogen, med alla vackra, tokiga, lustiga, egensinniga, träd.
Fy vad vi grät då.
När det väl är borta kommer iaf inte vi nu levandes att få uppleva den igen


Det är så mkt vi alla behöver göra o påverka när de som styr över oss alltmer tycks tänka till nästa kvartalsrapport, nästa val…. Önskar dig stort lycka till i din del av arbetet. Gott Nytt år!
Bästa hälsningar Åsakarin

Filmer med Rickard Länta som hittills är publicerade:https://www.youtube.com/watch?v=Cslqc9AnApo&t=18sVisits: 64

Ett svar på ”Filmer om skogsbruket ger reaktioner”

 1. Det är staten som är förövaren.
  Inte ” Skogsbolagen”.
  Det är en väsentlig skillnad.
  Jag vet inte varför vi inte ens kan formulera problemet rätt.
  Min förklaring är den seglivade tron på socialismen.
  Att “profithungern” är roten till allt ont.
  Nu är det tvärt om.
  Det är ekonomisk katastrof att skövla naturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *