Ingen film på Samernas
on 07/03/2013

Avvaktar jaktväder, men det är skitväder västöver. Slickar såren efter dagens premiärvisning av min film om det samiska köket i aulan på samernas utbildningscentrum där det hölls seminarium om den samiska matkulturen.

Har de senaste dagarna ägnat all tid åt filmredigering. Sambo Åsa har dramaturgat, med mycket värdefulla kommentarer till mina ofta övereuforiska utkastelser där för berättelsen totalt oviktiga sekvenser strukits eller i bästa fall flyttats. Femton timmars arbetsdagar. Är oerhört imponerad av vännen Tell Aulin, som också har barn, men ändå förmår prestera filmredigeringar i världsklass och ändå vara god pappa. Stavas väl diciplin och framförhållning, inte att göra saker i sista stund, som en annan 😉 Dessutom är Tell klippare som profession, det är inte jag.

Det hade funkat om allt annat gjort det. Mina kunskaper om konverteringar från den färdiga filmen på Timeline till av alla läsare läsbar fil är begränsade. Testar mig fram. Ännu mer tidsödande och frustrerande. Ska en HDV-sekvens inmatad i datorn komprimerad som SD sparas i en fil som anamorphic? Räcker färdig och enkel preset för Apple TV för att visa med största briljans och upplösning på duk? (optimal projektor för skollokaler vad gäller bild och ljud existerar knappas, så då måste man ta med egen utrustning vilket man inte har råd med).

Apple TV-filen gick att konvertera på 35 minuter. En SD-PAL tog en timme på sig. När jag bevakade processen ökade tiden konstant. Efter 68 minuters förväntad tid avbröt jag. Hade inte den tiden därför att visningen på Samernas förväntades börja vid 13.00. Nöjde mig med den förstnämnda konverteringen. Grunden till denna fick jag från en kring fem minuters överföring från datorns Timeline till en Quicktimefil. Denna visade sig dock ha ett märkligt fel. Inledningen av Mandy Sengers låt innehöll låtens mittparti. Detta trots noggrann rendering och slutmix. Förargligt, och tiden för visningen närmade sig snabbt. Jag försöker en genväg genom att använda en ny QT-råfil som sparade den 42 minuter långa filmen på kring fem minuter. Men Quick time player kan inte läsa filen, men det kan däremot Quick time player 7. Problemet efter många försök där stesshormonerna sprutar ur porerna visar sig vara att filen inte tål att förpassas från filmens externa hårddisk det minsta lilla. Förstår inte varför? Testar att komprimera innan migreringen för att sedan öppna på skrivbordet. Intet. Det funkar inte heller på min laptop. Tiden är inne för att bege sig till Jokkmokk 25 minuter bort för att hinna i tid. Jag tar med mig hela datorn, en iMac 27 tum, och 2 tb-hårddisken, kablage, tangentbord och mus för att hinna i tid. Väl framme på Samernas märker jag att jag inte behövt stressa. Laila Skaltje börjar just sin intressanta föreläsning om det samiska köket, om många bortglömda mattekniker och ingående om att både fjäll- och dalripa använts som med eller mindre nödföda när renkött och fisk fallerat. Dock fanns inte tjädern i hennes redogörelse, vilket jag tycker var en aning konstigt.

SlowFood Sápmis norske representant höll därefter låda, så, efter en och en halv timme, skulle jag rigga. Märker till min fasa att jag glömt rätt firewirekabel. Försöker ånyo att få råfilen att funka i olika videoläsare, men inte ens i VLC funkar den som den ska. Dock kan VLC läsa filen, vilket ingen annan kan göra. Min väntetid hade räckt för att kunna göra en stabil fil från datorn sparad på ett USB-minne, men nu blev det som det blev.

Visningen blev en flopp.

Frustrerande när jag vet hur pass bra material som finns i redigeringsprogrammet, som ju inte går att visa publikt. Det verkar alltid vara tjorv att få ut färdigklippt material från datorn, verkar det som. Varför?

 

Träffar: 26


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


One Reply to “Ingen film på Samernas”

  • Är det inte typiskt! Tråkigt att höra att det floppade! Jag känner igen att man är som mest missnöjd och frustrerad över sin egen insats när man har jobbat som hårdast. Det är som om man dömer sig själv hårdare desto hårdare man jobbar. Rätt baklänges egentligen. Det borde vara tvärtom.
    /MarkusTor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag