En lovsång till Anton
on 21/02/2011

Anton Lundberg på Bårddetjåhkkå i Sarek 2005 m.ö.h.

Filmskapare från södra Sverige och till och med från Tyskland har fått länsstyrelsens tillstånd att flyga och landa med helikopter på löpande band. Småpåvarna i Luleå nobbade dock min ansökan att flyga till Bårddetjåhkkå 2005 meter över havet i samband med insamling av material till filmen Sarek – urgammal hundraåring som visades på SVT i juni 2008. Jag hade inget annat val än att packa ryggsäcken och gå upp till toppen. Jag ringde till min son Anton och frågade om han ville följa med som sällskap och hjälpreda, framför allt med att bära kamerautrustningen. Han sa ja direkt, min underbare son!

Anton med Gállakvárre i bakgrunden. Boarek.
Bårddetjåhkkå i fonden.

Vi hade roliga men stundtals jobbiga dagar. Bland annat inregnade i tältet på Pårekslätten i närmare ett dygn. Men såna prövningar bet inte på sonen. Han bläddrade lugnt i sin medhavda bok, medan jag väntade på att han skulle bli klar så att jag själv skulle få läsa. För inte hade jag tagit med något läsbart. Ville minimera vikten så mycket som möjligt med tanke på mina reumatiska ben. Visst var det jobbigt att balansera sig fram i den otroligt steniga terrängen, och sega sig uppför branta snölegor. Men det var det värt 🙂

Det absolut jävligaste inträffade dag tre. Vindstilla och knallsol. Jag och sonen var på väg ner från toppen, tillbaka till tältet som vi slagit upp vid Axel Hambergs observatorium på 1 830 m.ö.h.

Anton på väg från Bårddetjåhkkå till observatoriet.

En helikopter landade tvärhastigt vid plåthyddan med ett jävla oljud. Ut från maskinen strömmade lågskoförsedda människor, irrande mellan Hambergs uppställda apparater och fotograferade hejvilt med medhavda kompaktkameror. Vi gick fram till fotograferna. De var fem stycken och de kom från länsstyrelsen. Jan-Olov Westerberg ledde styrkan. Det märkliga var att han sedan fem månader tillbaka inte alls jobbade på länsstyrelsen. Tidigare var han chef för Sektor Livsmiljö, men nu överintendent på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Vad hade han där att göra? Jo, berättade han, att han minsann skulle visa den nya chefen på styret det område hon skulle ansvara för. Han var särskilt glad över det fina vädret. Att han varit här många gånger tidigare (naturligtvis med helikopter) men aldrig haft lyckan att ha soligt väder och bra utsikt. Men nu kunde de, sa han, få bra bilder till länsstyrelsens verksamhet. Jag var lagom imponerad. Egentligen heligt förbannad. Ett dubbelt hån. Återigen var jag glad över att Anton var med, inte bara som packhäst.

Jag vid observatoriet. Foto: Anton Lundberg.
På väg ner såg vi en samling isranunkel 🙂

Träffar: 166


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras.


13 Replies to “En lovsång till Anton”Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag


error

Om du gillar det du läser, dela det gärna, tack :)