Ambivalens med skrotade luftledningar
on 07/03/2014

Telefonkablar

Det började med att alla stolpar efter linjen Kvikkjokk-Njunjes togs bort för över tio år sen, men nu sker en total nedmontering också av telefonledningen efter den 12 mil långa vägen mellan Jokkmokk och Kvikkjokk. Mobiltelefonin tar över. I våra moderna tider länkas samtalen via master längs dalgången. Den digitala rockaden gäller troligen hela landet. Naturfotografer jublar när nya motiv öppnas och fotograferna slipper störas av luftledningar.

Nedmontering av ledningar

Jag kan dock tycka att rockaden är alldeles för snabb och ogenomtänkt. All ny teknik är bra teknik, verkar vara ett mantra för all så kallad utveckling. I detta fall borde de skadliga effekterna av mobilstrålningen ha gjorts ordentligt innan omläggningen. Mängder av forskare har varnat för mobiltelefonerna. Också gamla chefer i branchen: http://www.epochtimes.se/articles/2014/02/18/26495.html

Tusentals kilometer i  ett nät av gamla, men ändå väl fungerande, kopparkablar är skrotat. En kapitalförstöring av sällan skådat slag.
Jo, de analoga telefonerna funkade bra, med få driftstörningar och mycket bra ljud (till skillnad mot mobiltelefonerna) – vilka också gick att ringa med även om strömmen hade gått. Med bättre underhåll hade det analoga nätet varit klockrent att använda parallellt med det digitala.  Nu är denna infrastruktur historia. Nu finns inget val. Nu är vi inbyggda i osäker teknik.

Och faktiskt slås också mobiltelefonin ut ibland. Under de senaste åren har två rejäla störningar inträffat. Om min son Nils anlänt den 11 april under ett av dessa avbrott i år istället för i fjol hade det troligen gått illa. https://kvikkjokk.nu/nils-del-1/

 

Träffar: 30


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Be the first to commentTor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag