Aktivism kommer tvinga Sveaskog att sluta med sitt skogsmissbruk

Skogssamebyarna Mausjaur och Maskaure samarbetar med Naturskyddsföreningen i Norrbotten och har lyckats stoppa Sveaskogs skövlingar på samebyarnas marker i nära tre år.

Muonio koncessionssameby samarbetar med Greenpeace och har fått bra med uppmärksamhet när det gäller att informera om hur bedrövligt illa Sveaskog beter sig på Muonios renbetesmarker.

Fjällsamebyn Luokta Mavás och artisten Sofia Jannok samarbetar med föreningen Skydda skogen vilka temporärt ha lyckats stoppa Sveaskogs planerade kalavverkning av tusen fotbollsplaner gammelskog på samebyns marker.

Och nu senast Extinction Rebellion Sverige och Skogsupproret som idag inlett två blockader av Sveaskogs skördare på koncessionsssmebyarna Ängeså och Tärendös betesmarker i Norrbotten. Aktionerna beräknas pågå ett bra tag trots att poliserna kommer att göra sitt bästa för att avhysa aktivisterna. Själv kommer jag att ansluta bara jag blivit frisk från covid.

Det är otroligt glädjande att vi får ett sådant massivt stöd från de här stora naturvårds- och miljöorganisationerna. Och stödet och engagemanget från alla fantastiska aktivister i XR, Skydda skogen, Greenpeace och Naturskyddsföreningen kommer bara att bli större med tiden. Hoppas fler samebyar och samiska organisationer också ser de här möjligheterna.Träffar: 503

10 svar på ”Aktivism kommer tvinga Sveaskog att sluta med sitt skogsmissbruk”

 1. Intressant i inslaget från Rapport igår är att Sveaskog säger sig följa det regelverk som gäller.
  Jo, det kanske stämmer.
  Hela regelverket styrs av totalt okunniga personer, inklusive Mp, som inte heller kan säga som det är, att allt Sveaskog gör är olagligt, eftersom de bara hugger naturskog i Sapmi.
  Men vem ska tala klartext?
  När alla helt saknar baskunskap om någonting i ämnet.
  Skulden faller tung på den värdelösa svenska skogsforskningen, som inte ens finns.
  SLU håller på med plantageforskning.
  De kan ingenting om läget i Sveaskogsområdet.
  Skandalöst minst sagt.
  Alla svenskar får skämmas internatuonellt.
  Vi är sämre än Brasilien.

 2. Förjävligt..är det ens lagligt?En svensk tiger,Tystnads kulturen,Jante fjante skadade folk.Systemetsbolag&co=MAKTMISSBRUKARE.KAPITALISM=RASISM!😈👎👊

 3. Fantastiskt bra!!!
  Gäller bara få med alla.
  Nu tror många Norrlänningar sig tillhöra “den andra sidan”.
  Det måste på sikt undvikas.
  Det kan bero på att miljöfrågor i skog skötts på ett extremt klantigt sätt.
  Miljöarbetet uppfattas som en ny kolonisation när myndigheterna ska “konfiskera” den mark som skötts för bra miljömässigt, tas i beslag till reservat.
  Det kan vara förklaringen till det totala ointresset band privata skogsägare i norr.
  De som kan leda utvecklingen mot vettigt skogsbruk.

  1. Hallå där Tomas Johanson! Tack för ett långt och intressan telefonsamtal igår om skogen, aktivism, och vilken av att få med sig de skogsägare, som egentligen vill ha sin skog kvar, med på tåget. Vi gör vad vi kan och lite till! Ensam är inte stark, eller hur? 😉

   1. Hej och tack för inspiration.
    Det blev ett inslag på Rapport igår efter just aktivism på Sveaskogs stulna marker.
    Det mynnade i att chefen för Sveaskog blåljög i SVT Rappprt igår fredsg 23/4, att bara “produktuonsskog” tas på Sveaskogs marker.
    Alla vet att Sveaskog bara avverkar naturskog i sitt kärnområde i Sapmi.
    Finns inga färdigväxta plantager i Norr- och Västerbotten.
    En samvetslös storljugare styr världens sämsta företag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *