Syskonen utter och fjällfärder i mitt första blogginlägg

Nu startar jag min blogg om mitt liv i naturen, med eller utan kamera om halsen.

I februari – mars har jag farit runt en hel del i fjällen och skogarna vid Kvikkjokk. Undersökt riptillgången, letat efter spår av allehanda djur, platser för läckra landskapsbilder, tillgången på vinterrenar, kadaver, med mera. Skoterkörning i -30 är inte roligt. Det går knappt att klä sig ordentligt – min näsa som flagnat och svällt upp vittnar om det.

Lars-Nils Kuhmunen är i alla fall rejält påklädd.

Trots den hemska kylan satt talltitorna uppburrade i björkskogen till synes helt oberörda och förebådade våren intensivt kvittrande. Samma med strömstaren i Gamájåhkå. Den drillade och sjöng fastän den just hade dykt i isvattnet.

Ripjägare i stormig björkskog.

I helgen var jag i Tarradalen för att fotografera, men det blåste och yrde utan avbrott. Trots det kom det fyra glada, unga och morska män från Umeå på skoter. De skulle skida i Sarek. Skotrarna lämnades vid Slihtajåhkå, vid gränsen till Padjelanta nationalpark. Sedan skulle de tälta en bit in i parken. Jag som trodde dylika entusiaster var ett utdött släkte. Att unga människor inte alls ägnade sig åt dylika strapatser. I kvikkjokksfjällen har det blåst och stormat i över två veckor, så de fåtal ripjägare som vistats i dalen har inte kunnat jaga. Idag, den sista jaktdagen, har alla jägare dragit hemåt, så Darrhavuopmes skrala fjällripstam får lugn och ro.

Fjällämmel från 2001.

Pärlugglor som poar trots att vintern är så långt gången, och hökugglan som visade sig vid STF:s stuga i Såmmarlappa, visar att sorkar och lämlar är på gång. Om nu bara smågnagarna får föröka sig utan att väder och klimat ställer till det, kan sommaren bjuda på rika kullar av ripor, tjädrar och andra fåglar. Kanske det blir lämmelår. Som 2001? Hoppas på det!

Kvällshimmel vid vinteröppet uttervatten.

De tre uttrar som jag filmat tidigare i vinter har flyttat till andra nejder. Hoppas kunna återfinna dem nu när dagarna är längre och varmare. Samlar material till en ny film.

Träffar: 107

6 svar på ”Syskonen utter och fjällfärder i mitt första blogginlägg”

 1. Kul att du har en blogg! Följer gärna vad som händer däruppe till fjälls, där har jag halva delen av mitt hjärta! Fina bilder och bra berättelse!
  Jättefin hemsida också! Lycka till,
  MVH Annette

 2. Underbart!
  Bilderna är förstås fantastiska och du skriver så fint så man liksom hör din röst när man läser!
  Ingrid

 3. Ska bli trevligt att följa din blogg och på avstånd få lite koll på fjällvärlden. Tittade också in på din webb. Jag glädjer mig åt dina framgångar!
  Alf

 4. Aha….äntligen, en blogg i min smak, kul att få följa dina äventyr i markerna.
  Många fina bilder lär det bli, hoppas du hittar uttrarna igen……
  Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *