Syskonen utter och fjällfärder i mitt första blogginlägg
on 15/03/2010

Nu startar jag min blogg om mitt liv i naturen, med eller utan kamera om halsen, med eller utan bössa på ryggen.

Ungar söker trygghet hos varann medan mamma utter fiskar.

I februari – mars har jag farit runt en hel del i fjällen och skogarna vid Kvikkjokk. Undersökt riptillgången, letat efter spår av allehanda djur, platser för läckra landskapsbilder, tillgången på vinterrenar, kadaver, med mera. Skoterkörning i -30 är inte roligt. Det går knappt att klä sig ordentligt – min näsa som flagnat och svällt upp vittnar om det.

Lars-Nils Kuhmunen är i alla fall rejält påklädd.

Trots den hemska kylan satt talltitorna uppburrade i björkskogen till synes helt oberörda och förebådade våren intensivt kvittrande. Samma med strömstaren i Gamájåhkå. Den drillade och sjöng fastän den just hade dykt i strömmen.

Ripjägare i stormig björkskog.

I helgen var jag i Tarradalen för att fotografera, men det blåste och yrde utan avbrott. Trots det kom det fyra glada, unga och morska män från Umeå på skoter. De skulle skida i Sarek. Skotrarna lämnades vid Slihtajåhkå, vid gränsen till Padjelanta nationalpark. Sedan skulle de tälta en bit in i parken. Jag som trodde dylika entusiaster var ett utdött släkte. Att unga människor inte alls ägnade sig åt dylika strapatser. I kvikkjokksfjällen har det blåst och stormat i över två veckor, så de fåtal ripjägare som vistats i dalen har inte kunnat jaga. Idag, den sista jaktdagen, har alla jägare dragit hemåt, så Darrhavuopmes skrala fjällripstam får lugn och ro.

Fjällämmel från 2001.

Pärlugglor som poar trots att vintern är så långt gången, och hökugglan som visade sig vid STF:s stuga i Såmmarlappa, visar att sorkar och lämlar är på gång. Om nu bara smågnagarna får föröka sig utan att väder och klimat ställer till det, kan sommaren bjuda på rika kullar av ripor, tjädrar och andra fåglar. Kanske det blir lämmelår. Som 2001? Hoppas på det!

Kvällshimmel vid vinteröppet uttervatten.

De tre uttrar som jag filmat tidigare i vinter har flyttat till andra nejder. Hoppas kunna återfinna dem nu när dagarna är längre och varmare. Samlar material till en ny film.

Tor Lundberg


Leave a Comment:

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


6 Replies to “Syskonen utter och fjällfärder i mitt första blogginlägg”Tor L. Tuorda

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag