Att göra och sprida film

Midsommarafton! På Facebook debatteras min polisanmälan mot personen som lagt upp min film på The Pirate Bay. En sund och seriös debatt, men på andra forum på Internet får jag klä skott som en gammaldags, sniken jävul. Där råder i vissa fall en rent hatisk stämning.

Huvudfiguren i Löshundjakt i norr, jämthundshannen Astok

Grejen är den småunika situationen att Henrik Rasmusson på Internationella åklagarkammaren beslutat väcka åtal mot Sanoj, som fildelaren kallar sig. Min kompanjon tillika jägaren i den stulna filmen Lars Öderyd, har en svärson som hjälpt oss gräva fram information om denne Sanoj. Info som han hämtat helt lagligt. Info som åklagare Rasmusson tycker är nog stark för att väcka åtal.

Min gamla dv-kamera som tjänstgjorde i produktionen

Argument som att jag ska tacka för gratisreklamen och kommer att tjäna pengar på sikt, för var cirka 200:e nedladdning som Andreas Viklund skrivit på fb, är säkert sant. Allra helst med tanke på hans egna erfarenheter som musikartist. Det är förstås så att reglerna för upphovsrätt inte hänger med i en tid när teknikutvecklingen mer eller mindre skenat. Det är förstås så att den utvecklingen mest är på gott, men ibland på ont.

Vinterälgar

Det är absolut så att fler kan producera kultur och nå ut med den, som Andreas Viklund skriver. Det är bra. Men grejen är att jag vill styra över min film själv. I eftertexten vädjar jag faktiskt till dem som ser filmen att inte sprida den vidare på det sättet. Om det är en gammeldags och korkad inställning som jag egentligen förlorar på, så får ju också jag ensam stå för det misstaget.

Höstlöv

Jag har haft omfattande jobb med att lära mig videoredigering i ljud och bild. Och om hur filmen ska maknadsföras och distribueras. Jag har lagt ut rätt stora summor pengar för att producera filmen. Tid som ingen annan än jag själv betalat. Ingen försäkringskassa, arbetsförmedling eller annan instans i trygghetssystemet. Jag har inte haft någon sponsor som hjälpt till ekonomiskt under produktionen. Jag och Lars Öderyd bekostade DVD-utgåvan i 5000 exemplar själva. Tanken är förstås att försäljningen av filmen ska göra att jag får igen de pengarna, helst med ett  överskott. De pengarna kan jag inte vänta på i månader, eller år. På vissa internetfora har jag också fått kritik för att jag uttalar mig om att det inte är lika kännbart för giganter som Madonna eller enorma Hollywoodproduktioner att folk laddar ner deras alster utan att betala. “Jaha, det är okej att ladda ner andras grejer, men inte dina egna”, typ. Jag har aldrig sagt att det är okej. Jag har bara sagt att det inte är lika ekonomiskt känsligt. Om jag hade tjänat om än bara några miljoner på min film hade jag inte brytt mig om några tusen nedladdningar av filmen. Nu rör det sig (tyvärr) inte om de summorna.

Höstbjörk

OK. Att bränna en plastbit kan tyckas vara en gammaldags modell för att nå ut med digital media. Men i så fall är också det mitt val. Det finns ju faktiskt fortfarande folk som skriver och ger ut tryckta böcker… Jag tycker det är respektlöst och arrogant att någon annan helt obekant hemmapulare ska rippa filmen med urschlig kvalité för att sen lägga ut den för fri nedladdning på en plats som hemmapularen valt. Om min och Lars Öderyds vilja varit att praktisera modellen med fri nedladdning, hade vi lagt ut filmen själva. Inte anlitat Sanoj eller någon annan amatör.

Älgskovel

.

 

 

Träffar: 166

7 svar på ”Att göra och sprida film”

 1. Tack för ditt fascinerande föredrag i Jokkmokk den 25 juli. Viss tröst i eländet kanske finns i den “urschliga kvalité” den nedladdningsbara filmen har. Jag njuter av DVD-filmen. Stå på dig! Du är en stor inspiratör med dina bilder och berättelser.
  Hälsningar
  Göran

 2. Tack för ditt beröm och ditt stöd! Det var skitkul att träffas i Piteå och jag hoppa det ger rejält insteg till en tätare relation med kusinerna och anhang. Ha det!

 3. Hej Tor!

  Beklaglig historia det här om än väntad! Vi som håller på med jakt vet ju att det är fruktansvärt tidskrävande att jaga älg och i synnerhet att göra film om detta. Men att göra en film om bra ståndhundsjakt är att ta jaktfilm till ytterligare ett steg vilket du och Lasse har gjort med bravur. Jag har sett en och annan “hundfilm” men inte av denna klass och många är vi som är eniga om detta. Att det inte ska gå att respektera din vädjan i slutet av filmen är bara sorgligt! Stå på dig Tor i denna fråga och jag hoppas rättvisa skipas!

  Karins Mats

 4. Hej Tor!

  Fy vad tråkigt att råka ut för något sådant. En sak är väl om man lägger ut något från ett stort multinationellt företag (och det är naturligtvis fel det också, men ingen enskild person drabbas), men att göra så här mot en ensamföretagare, frilansade fotograf är rent ut sagt åt h-e fel.
  Hoppas verkligen att åtalet leder till fällande dom.
  Varma hälsningar från oss här nere i “södern”!

 5. “Gammeldags sniken jävul” hm…..dom känner nog inte dig!
  Stå på dig Tor, jag tycker du har sunda åsikter, dina bilder och filmer är DINA, med känslor, närvaro och konstnärliga ambitioner…….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.