Riktig vårvinter i fjällen
on 13/05/2010

Sitter här i Randijaur i regn och rusk och snön smälter snabbt på vallarna. Men det är ändå rejält vintrigt. Som en mer normal vårvinter från 1980-talet och bakåt.

Sol över Niják i Sarek

Annat var det i Vájssaluokta vid Stor Lule varifrån jag återvänt för tre dagar sedan och där vistats en hel vecka. Solen gassade från molnfri himmel mest hela tiden och det var oftast helt vindstilla. Jag kan inte säga att jag är direkt bortskämd med sådant sagolikt fjällväder. Jag fotograferade och filmade och hjälpte vännen Johannes Päiviö att lasta och klyva ved som sen transporterades till sommarens tältkåtaplatser vid kalvmärkningshagar i Badjelánnda.

Johannes Päiviö kör björkved till kalvmärkningshagen vid Skuolla i Badjelánnda

I Vájssa såg jag en ringduva den 5 maj och den 7:e dök en koltrasthanne upp. Vid Guvtjávrre, i översta björkskogen på sjöns sydvästra sida, syntes färska spår efter – en mård!

Mårdspår vid Guvtjávrre

Och under veckan såg jag spår efter minst fyra järvar. Efter en tur fram och tillbaks till Rijtsem såg jag två havsörnar vid ett nätutläggningshål ute på Áhkkájávrremagasinet. Viltrikt land, och mer lär det bli när lämlarna kommer igång. Om de nu gör det. Det var många år sedan det sista rejäla gnagaråret, men karaktäristiska spår visar att ett lämmelår kan vara på gång. Det var full vinter och skare i hela denna fjällvärld med få bartinade fläckar.

Rand med barmark vid Gisuris i Sarek

Om inte våren sätter fart fort blir det besvärligt för renarna som kommer vandrande från vinterbetet i skogarna att komma åt bete. Jag lämnade Vájssaluokta och körde över den förfärliga, av Vattenfall, förödda sjön.

Isvallar på Áhkkájávrre

Nu med lågt vatten i magasinet var det riktigt äckligt att ta sig fram, med sprickor och vallar överallt. Och öppet vatten där det porlade vatten mellan pölarna som innan regleringen. Med mig på skotern hade jag en hundvalp som jag fått av Johannes. En åtta veckors tik med lapphund och mycket vallhund i sig. Det ska bli spännande att se om hon duger till jakt. Kanske som bandhund? Redan nu visar hon i alla fall att hon kommer att bli en bra familjehund, och det är egentligen det viktigaste.

Åsa, Ráddna (vän) och dotter Astrid

Träffar: 467


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras.


8 Replies to “Riktig vårvinter i fjällen”

 • Vilket fantastiskt liv du lever…jag hoppas du har vett att uppskatta det..!
  Underbara fjällbilder, vintern är seg i år. Jag o Gunnar är ute och tittar efter småvägar och jag tror det är rätt bra med fågel i år. När vi varit ute har vi sett 10-15 tjäderhönor och i bland orrhönor, några tjädertuppar också.
  Grattis till den nya familjemedlemmen…..

  MVH / Gunilla

 • Fantastiskt fina bilder och glimtar av vårvintern i era fjäll, inte bara fotomässigt utan även berättarbildmässigt. Har drömt om en vintertur på skidor i Badjelándda men det har känts svåråtkomligt och fått förbli en dröm. Kanske bäst att landet får ligga ostört där det ligger.

 • Vilka härliga bilder Tor! Jag vet precis känslan av hur det är att vara till fjälls när det är sånt väder. Ja, man längtar verkligen till en vintertältur på ett par veckor i Sarek. Får väl se vad det kan bli till nästa år!
  Här nere är det en kylig vår, vitsipporna har blommat länge. Lövsprickningen är i full gång och man bara njuter!
  Hälsar Annette

 • Nice, Tor! riktigt fina bilder.Jag längtar till fjälls! det blir alltid för lite av dn varan.

 • Tor,
  Fantastiska bilder! Naturen väldigt annorlunda mot här i Järfälla. Jag måste nog uppleva någon gång. Jag tänkte ringa dig, men frågar så här istället, Har du någon DVD på gång? Med tanke på att du är ute och filmar. I så fall hjälper vi gärna till som du väl minns från vår telefonkontakt. Ha det bra! Hälsningar Robert Hagqvist Polyvox Mobil 070-257 03 80

 • Härliga bilder! Fin bild på familjen också! Er valp har samma namn son en av min dotter Mias hundar hade, den hette också Rádna!Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag


error

Om du gillar det du läser, dela det gärna, tack :)