đŸŽ¶Astrid med jojk pĂ„ SpotifyđŸŽ¶

Bilden: Astrid vid eldstad dÀr vi övernattade pÄ lÄgfjÀllet Tuomesvårddo vÀster om hennes hemby Randijaur. Det fanns urschligt med vatten, sÄ vi smÀlte snö frÄn en snölega.

Hur det kan bli. En dotter som vĂ€xer upp med musik och instrument. Som lĂ€r sig noter av sin mor och musikprogram av sin far. Som prĂ€glas av jojk och all annan slags musik. Som haft förmĂ„nen att fĂ„ pianolektioner med kantorn i kyrkan i Jokkmokk, Valborg Mangs MĂ€rak. Som Ă€r den första elev att vĂ€lja jojk som Ă€mne pĂ„ Musikskolan i Jokkmokk under ledning av Nina Nordvall Vahlberg. Som spelar piano och samtidigt jojkar, som jojkar a capella – som gammalt. Som upprĂ€der pĂ„ Församlingshemmet, Jokkmokks marknad och i Stockholm. Hur Ă€n stor publiken Ă€r gĂ„r hon upp pĂ„ scenen och gör sin grej bara, utan att darra. Börjar pĂ„ estetprogrammet med inriktning musik i Girun. Jojkar och sjunger sĂ„ fort tillfĂ€lle ges. Är med i ett projekt dĂ€r unga samiska artister tolkar gamla SĂĄmi grand prix-lĂ„tar. Ger ut egen egen CD som elevarbete och tolkar gamla jojkar, dĂ€r Carl TirĂ©ns originalinspelningar frĂ„n 1914 kommer först för att sedan övergĂ„ i Astrids egna versioner. Är med pĂ„ PĂ„skfstivalen i Kautokeino. Sjunger den samiska nationalsĂ„ngen i televisionen pĂ„ den samiska nationaldagen. Som framför lĂ„tar pĂ„ TikTok med bĂ€sta vĂ€nnen Elin 😀

Och sĂ„ idag. Representerad pĂ„ Spotify tillsammans med musikern och producenten Bernt Mikkel Haglund frĂ„n Guovdageaidnu i en fet mix av gammalt och nyttđŸŽ”

LÄten Àr inspelad i Guovdageaidnu och jojken som Astrid tolkar Àr Anders Paulus Andersson Huljus DÀr han sitter pÄ fjÀllet, inspelad av Carl Tirén i juni 1914.

Astrid gör ocksĂ„ egna jojkar inspirerade frĂ„n naturen, som nĂ€r hon jojkar GamĂĄjĂ„hkĂ„ vid HuhttĂĄn/Kvikkjokk. Jag ser fram emot att kunna lyssna ocksĂ„ pĂ„ dem pĂ„ Spotify. Jag hoppas ocksĂ„ att i framtiden kunna spela in nĂ„gra lĂ„tar tillsammans med henne dĂ€r min fem-strĂ€ngade bas fĂ„r utgöra ensamt komp😎

Astrids nĂ€sta framtrĂ€dande sker torsdagen den 9 mars 22.15 – 23.00 pĂ„ VĂ„rvinterfestivalen i PiteĂ„. VĂ€lkomna!

Visits: 165

Ett svar pĂ„ â€đŸŽ¶Astrid med jojk pĂ„ SpotifyđŸŽ¶â€

  1. Helt fantastisk Àr hon! Hörde henne i Stockholm och nyss pÄ Spotify.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *