Filmen Gállok
on 4 februari, 2018

Demonstration 2014 på Jokkmokks marknad. Anette Afentoulidou Winblad, till höger med rosen, var då filmens regissör.

För sex år sedan fick jag en filmidé som ju måste bli verklighet. Jag kontaktade min vän Tell Aulin och undrade om han ville hjälpa till med att klippa den film om Laponias skogar och kultur jag ville göra. En film som onekligen skulle kräva en verklig talang vid klippbordet. Tell hade ju tidigare strukturerat upp och klippt Peter Gerdehags uppmärksammade filmer, bland andra Bondens tid på jorden, Kokvinnorna och Hästmannen. Med sin fenomenala förmåga med timing, att lyfta stämningar, få till ett spännande upplägg, med mera, var Tell onekligen den förmåga som jag helst ville samarbeta med. Och han ville vara med i projektet. Min glädje var stor 🙂 Mejlledes bollade vi förslag mellan varandra. Skrev programförslag och var sagolikt kreativa för att få napp hos bland andra SVT, senare också SFI. Men filmidén fick ett ljumt mottagande…

Tell Aulin

Gruvmotståndet i Gállok/Kallak var under uppsegling. Tell tyckte att jag istället för en skogsfilm skulle intervjua de människor som skulle drabbas av den planerade gruvexploateringen. Jag höll med om det. Hade som aldrig tänkt på att skildra det extrema hot jag hade nästgårds. Därmed förändrades Laponiafilmen tvärhastigt till en film med arbetsnamnet Med kameran som vapen. För det var ju här och nu det hände. Skogsfilmen fick vänta.

Astrid lyssnar på grundvatten i borrhål

Tell tog på sig att också bli filmens producent. Han anlitade filmfotografen Kim Silfving som kom upp till mig i Kvikkjokk i januari 2013. Tell mejlade över en gigantisk mängd frågor Kim skulle ställa till mig när vi var ute med skoter i Änok och Ruvoddevárskajdde och flög helikopter till berget Ruovddevárre, där ju det engelska undersökningsbolaget Beowulf Mining haft sitt första undersökningstillstånd. Beviljat av Bergmästaren 2006, trots att fyndigheten (titan/järnmalm) låg inne i världsarvet Laponia. Filmens fokus kom så att hamna på mig själv. En märklig känsla – att vara filmare samtidigt som typ huvudperson.

Kim Silfving

Den 11 april 2013 anlände min son Nils 11 veckor för tidigt i hemmet i Randijaur 4 mil väster om Jokkmokk.
Den 19 april, när Nils och mor Åsa var inlagda på barnintensiven på Sunderby sjukhus for jag och dotter Astrid till Stockholm för att ingå i en nationell gruvkritisk demonstration. Vi mötte Tell som hade lejt filmaren Loa Bie att följa mig och Astrid i alla steg vi tog. Filmens fokus kom att ändras ytterligare genom att också Astrid blev en huvudfigur.

Tell Aulin och Loa Bie

I juni 2013 reste jag på urfolkskonferens till Saskatoon i Kanada, som ett led i May-Britt Öhmans forskningsprojekt. Kim Silfving följde med också med. Tell ordnade finansiering och logistik. På plats fick vi tips om en aktivist som bodde i Rosebud. Vi hyrde bil och drog dit för att träffa Jessica Ernst, som kämpade mot den vettlösa frackingindustrin. I mörkret körde jag fel så det blev en körning på 60 mil istället för 50…

Kim Silfving vid Rosebud i Alberta

Den 1 juli drog protesterna i Gállok igång. Fyra aktivister blockerade en grävmaskin. Senare anlände många fler människor och läger byggdes upp. Jag var med om att att arrangera, ordna pengainsamlingar och matleveranser. Skrev pressmeddelanden och sammankallade folk. Filmade som ett jehu, och när jag själv inte fanns på plats vid polisaktionerna mot demonstranter som ordnat blockader, med mera, kallade jag in andra fotografer från nätverket Gruvfritt Jokkmokk. Aktivisterna i Kamp Gállok, främst Mose Agestam, och så jag och framför allt Henrik Blind från vårt nätverk, spred mängder av bildmaterial för att uppmärksamma det som var i görningen. Och vi lyckades 🙂 Dock var intresset lågt från nationell svensk media.

I september lyckades Tell Aulin ordna pengar för att ännu en gång anlita Loa Bie. Loa anlände till Randijaur och Gállok. Senare for vi till Kvikkjokk, Loa, Astrid och jag.

Loa Bie och Astrid Lindstrand Tuorda

Oktober 2013 anlände ljudteknikern och passaren Jesper Bardeman tillsammans med Kim Silfving. Vi flög helikopter till Boarkka i Sjávnja för att filma gammelskogens natur och kultur.

Jesper Bardeman & Kim Silfving

På Jokkmokks marknad februari 2014 kom Kim Silfving upp för att filma den stora gruvdemonstration vi anordnade, samt den omtalade manifestationen Tjahppis Rájddo. En renrajd med renskelett och järnmalm i akkjor som drogs av renar. Aktivister från Kamp Gállok hade också slutit upp. Tell Aulin hade anlitat Anette Afentoulidou Winblad som filmens regissör. Som ljudtekniker tjänade hennes man Johan Winblad. Tell hade för fullt upp med sina andra projekt. Producentskapet för vår film var också nog så betungande. Därför hade han anlitat Anette för att bättre kunna styra upp allt.

Kim Silfving i akkja

Maj 2014 kom Kim Silfving till den vernissage vi i nätverket Gruvfritt Jokkmokk anordnat, vilken vandrade runt i Norrbotten och Västerbotten. Gruvan kommer var en utställning som kom att göra succé. Tell hade anlitat Elin Lindqvist som ljudtekniker.

Del av utställningen Om gruvan kommer

Juni 2014 anlände Tell, Kim, ljudteknikern och kompositören Per-Henrik Maenpää till Randijaur. Teamet leddes nu av Truls Anderssen som blivit regissör för filmen. Vi for till Gállok där bolaget provborrade och senare också till Kvikkjokk. Filmteamet besökte koppargruvan Aitik utanför Gällivare tillsammans med mig och Astrid.

Filmteamet i Gállok
Kim, Astrid, Tell, Per Henrik och Truls i Kvikkjokk
Astrid & Per Henrik
Filmteamet i Aitik
Truls dirigerar i Aitik
Kim filmar i Aitik
Tell, Per Henrik och Truls
Astrid i Aitik

Augusti 2014 kom filmteamet upp igen. Med Astrid besökte vi Natura 2000-området Jelka-Rimakåbbå som ligger mellan Randijaur och Porjus. Efter denna fina urskogsvistelse for jag ensam med teamet, som nu hade Zara Arrehed som ljudtekniker, till världens största och äldsta borrkärnearkiv som ligger i Malå. Sen var det så kallad Medborgardialog på Folkets hus i Jokkmokk, dit också Astrid följde med.

Filmteamet i borrkärnearkivet i Malå
Zara Arrehed
Fred Boman, chef för Jokkmokk Iron Mines, mässar på Medborgardialogen

I juni 2015 besökte jag och Astrid åter igen Aitik tillsammans med Truls Anderssen, filmaren Erik Vallsten och ljudteknikern Zara Arrehed. Erik har tjänat som filmare i dokumentärfilmer som vunnit flera Guldbaggar 🙂
Natten mellan den åttonde och nionde juli anordnade jag en eldmanifestation under berget Átjek. Truls regisserade, Erik filmade och Zara spelade in ljud.

Astrid i Aitik vid en hög av stockholmarnas avföring
Erik, Truls och Zara
Astrid i Aitik där ett av många rör spyr ut tungmetaller i sandmagasinet
Zara Arrehed spelar in elddjud

Den 30-31 januari 2018 vistades jag i Tromsø tillsammans med Truls Anderssen, som redan varit där en tid för postproduktion av filmen Gállok. Jag spelade in Voice over, speaker, till ett par partier i filmen. Fick vara med och se hur ljudsättning går till hos ljuddesignern Rune Hansen. Deltog också när ljussättaren Nicolas Horne arbetade. Hos honom fick jag vänligt nog sova över den sista natten 🙂 Att norrmän anlitades för postproduktionen berodde på att Nordnorsk Filmsenter varit med att finansiera filmen och att Karl Emil Rikardsen är medproducent.

Truls och Rolf Hansen i ljudredigeringen

Tack alla inblandade naturmänniskor, filmmänniskor och finansiärer för att denna film nu blivit verklighet. Tack också till Åsa Lindstrand och Astrid Lindstrand Tuorda för era oceaner av tålamod.

Kramar till er alla 🙂

 

Views: 1181


Leave a Comment:

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


5 Replies to “Filmen Gállok”Figurer på Báktestubbá

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag

Tors Galleri