Etikettarkiv: stridsflyg

Vita faror

Suorvamagasinet vid Rijtjem. Foto: Tor L. Tuorda.
Suorvamagasinet vid Rijtjem. Foto: Tor L. Tuorda.
Láŋas. Foto: Tor L. Tuorda.
Láŋas. Foto: Tor L. Tuorda.
Stridsövning. Foto: Tor L. Tuorda.
Stridsövning. Foto: Tor L. Tuorda.
Koldioxidproducent. Foto: Tor L. Tuorda
Koldioxidproducent. Foto: Tor L. Tuorda
Asbestsanering. Foto: Tor L. Tuorda.
Asbestsanering. Foto: Tor L. Tuorda.
Växthusgaspåfyllning. Foto: Tor L. Tuorda.
Växthusgaspåfyllning. Foto: Tor L. Tuorda.
Áhkásj. Foto: Tor L. Tuorda.
Áhkásj. Foto: Tor L. Tuorda.

Aldrig lugn och ro i maj

Knappt har den så kallade björnforskningen avslutats innan nästa helvete tar vid.

Sedan 1994 har majmånaderna och junis början präglats av helikoptersurr kring Kvikkjokk och i nationalparken Sarek och andra stora delar av Jokkmokks kommun. Helikoptrar som i trädtoppshöjd förföljt björnar som skjutits med bedövningspil och försetts dem med pejlingsapparatur. Hur många fåglar som fått sina häckningar spolierade, hur många renar och älgar som blivit störda i sin kalvning är det ingen som vet.

Nu byts helikoptrarna mot det infernaliska ljudet av stridsflyg. Under sista veckan i maj och första veckan i juni drar flygövningen ACE igång, med 120 stridsflyg i luften samtidigt – från sju länder. Jag bävar för hur dunder, ylanden och ljudbangar påverkar djurlivet.

Tyvärr är det alltför få människor som bryr sig. Och definitivt ingen i maktposition. Kanske inte så konstigt i decennier av accelererande urbanisering och fjärmande från basalt naturvett och avsaknad av en generell känsla för djur och natur. Asfaltens och betongens gubbar bestämmer och de förstår inte vilka konsekvenser deras beslut får. Eller också skiter de i det.

Det viktigaste verkar vara att visa Putin vad Sverige och NATO går för. Att maktdemonstrationerna triggar Ryssland, som turistentreprenören Matti Holmgren beskrivit på sin blogg, tas ingen hänsyn till. Man måste fundera på vilken information och omvärldsanalys försvarets underrättelsetjänst matar politikerna med. Och varför det endast finns en lösning på det hot som de ser: att rusta mera. Det är inkompetent, dumt och livsfarligt.

Som barn fick jag lära mig att vara speciellt försiktig på våren för att inte störa fåglarnas återhämtning efter en lång flyttning och deras förberedelser inför häckning, och ta en omväg kring den utmärglade älgen i deltatjärnen eller vajflocken som betade i fjällkanten – för att inte störa. Många har fått samma fostran. Varför är det nu bara kortsynta exploatörers, enfaldiga teknokraters och adrenalinstinna krigshetsares perspektiv som råder?

Det får aldrig vara lugn och ro i maj. Det är sorgligt.

Kolonialism i luften

Karta RFN

Läs FMV:s kallelse INFO till informationsmöte som jag fått om utökat provområde och tillträdesförbud.

Nu fortsätter den alliansdrivna svenska staten sitt koloniala härnadståg – i luften.

Informationsmöte…

Sin vana trogen räcker det att de informerar. Sverige har makt, men inte rätt, som forne FN-ambassadören och renbetesförhandlaren Lars Norberg uttryckte det.

De gör som de vill.

Hellre vara USA och deras mördarmaskiner drönare och stridsflyg till lags än värna den egna befolkningen.

Det är vidrigt!

 

Stridsflyg över Jokkmokk