Etikettarkiv: norrsken

Frilans som guide vid Kiruna

_OR_2069

Jag har under några dagar guidat José och Bette, två mycket sympatiska människor från Peru. Vi for runt vid Kiruna, Jukkasjärvi och Nikkaluokta, där vi på vägen fick se en trygg älgko med kalv som vilade.

_OR_2043
Så väntade norrskensfotografering. Nere vid Kiruna snöade det, men bara efter några mil västerut klarnade det upp och ett svagt Aurora borealis visade sig. José var överlycklig, för detta är hans passion. Jag tipsade honom om att skruva upp iso-talet och plåta med full öppning med så korta tider som möjligt för att ”frysa” gardinerna av rött, lila, gult och grönt ljus som for över himlen. Så han gjorde. En och två sekunder gav det han eftersträvade.  Igår var vi ute på ännu en norrskenssession, och nu var det betydligt starkare. José var lyrisk.

_OR_2173
Igår blev det också Ishotellet. Som gjort för fotografer. Nytt inlägg om detta kommer senare.

_OR_2095
Jag var idag tvungen att lämna det peruanska paret eftersom jag behövdes på jobbet på ungdomsboendet (alltför få friska vikarier). Som min ersättare kom kunniga Helena Partapuoli, som Anna Sarri i Nikkaluokta turligt nog tipsade om. Helena styrde minibussen mot Ivalo i Finland, där José och Bette ska sammanstråla med några fler av sina landsmän för andra äventyr.

Norrsken i Jokkmokk och Muddus

Igår natt var jag ute med bilen och jagade utsnitt för bilder på norrsken. Skruvade upp känsligheten till 800 ASA för att med 10 sekunders exponeringstid någorlunda kunna frysa de rödaktiga ridåer som löpte över himlen, men jag hann inte riktigt med. Abrupt slutade allt och återkom bara lite och sporadiskt. Typiskt. Hoppas på bättre lycka i någon fjäll- eller skogsstuga där man inte störs av gatlyktor och annat artificiellt ljus.
En skidtur i Muttos hanns med idag. Kanonföre. Sjönk inte mer än en decimeter i snön. Mycket förstås tack vare de fantastiska skidorna 3,40 meter långa. Östergrenare, kallas de, och är gjorda med stor omsorg av skidmakare Bo Östergren i Jokkmokk. Dock orkade solen inte genom molnbankarna och det snöade lätt hela dagen. Några bilder blev det i alla fall i det kontrastlösa landskapet. Med film går det bättre att få till bra lågkontrastmotiv än med stillbild. Batterierna fick jag byta stup i kvarten. Dränerades på sin kraft av kylan, var kring minus 25.En lavskrika som på långt avstånd flög planlöst mellan myrgranarna och en lappmes var de enda djur jag såg. Spår efter hare, räv och mård de enda spåren.