Etikettarkiv: mobil

Telia, och dess legosoldat Dialect

Nedmontering av det fasta telefonnätet i Randijaur, Jokkmokks kommun

Blev pålurad ett nytt mobiltelefonabonnemang av företaget Dialect. Det slutade med att jag fick extremt mycket sämre villkor än vad jag hade tidigare. Försäljaren som ringde gjorde det troligen i ett bås tillsammans med en hop andra försäljare, för det var ett jävla surrande i bakgrunden. Dessutom var hans svenska inte den bästa. Och så satt jag i bilen, så hörbarheten var svajig. Ett faktum som försäljaren utnyttjade.

Telia har också tidigare haft legoknektar som sålt på abonnenter abonnemang, eller förnyat gamla avtal. Man har fått en ny telefon vart annat år. Det har varit seriöst och aldrig varit några problem. Men nu, med det fabulösa Dialect, är det helt annorlunda. Företaget har ett hysteriskt sug till att lura kunder och själv sko sig. Och Telia själv är inte så mycket bättre.

Glömde att betala en faktura i slutet av förra månaden. Den 28 mars bokfördes inbetalningen till Telia. Idag den 6 april var telefonen fortfarande död. Chattade med bolaget och de kontaktade det så kallade reskontraservice som slog på telefonen manuellt. Hon i chatten sa att jag skulle vänta i fem minuter och sedan skulle det funka. Det gjorde det.

Det är oerhört jävla dåligt att det ska behöva ta nio dagar efter att betalningen  skickats in tills telefonen kopplats på. Man ska straffas. Det är rena stenåldern. Om jag inte själv ringt och tryckt på kanske det dröjt en vecka till?
Aktiespekulanter kan föra över miljonbelopp sekundsnabbt, men Telia behöver veckor för att processa sina kunders inbetalningar. Det är under all kritik. Tyvärr finns endast Telia som alternativ här i västra Jokkmokk. Det fasta telefonnätet är rivet och några andra mobiltelefonoperatörer finns inte. Bara gilla läget…

Ambivalens med skrotade luftledningar

Telefonkablar

Det började med att alla stolpar efter linjen Kvikkjokk-Njunjes togs bort för över tio år sen, men nu sker en total nedmontering också av telefonledningen efter den 12 mil långa vägen mellan Jokkmokk och Kvikkjokk. Mobiltelefonin tar över. I våra moderna tider länkas samtalen via master längs dalgången. Den digitala rockaden gäller troligen hela landet. Naturfotografer jublar när nya motiv öppnas och fotograferna slipper störas av luftledningar.

Nedmontering av ledningar

Jag kan dock tycka att rockaden är alldeles för snabb och ogenomtänkt. All ny teknik är bra teknik, verkar vara ett mantra för all så kallad utveckling. I detta fall borde de skadliga effekterna av mobilstrålningen ha gjorts ordentligt innan omläggningen. Mängder av forskare har varnat för mobiltelefonerna. Också gamla chefer i branchen: http://www.epochtimes.se/articles/2014/02/18/26495.html

Tusentals kilometer i  ett nät av gamla, men ändå väl fungerande, kopparkablar är skrotat. En kapitalförstöring av sällan skådat slag.
Jo, de analoga telefonerna funkade bra, med få driftstörningar och mycket bra ljud (till skillnad mot mobiltelefonerna) – vilka också gick att ringa med även om strömmen hade gått. Med bättre underhåll hade det analoga nätet varit klockrent att använda parallellt med det digitala.  Nu är denna infrastruktur historia. Nu finns inget val. Nu är vi inbyggda i osäker teknik.

Och faktiskt slås också mobiltelefonin ut ibland. Under de senaste åren har två rejäla störningar inträffat. Om min son Nils anlänt den 11 april under ett av dessa avbrott i år istället för i fjol hade det troligen gått illa. http://kvikkjokk.nu/nils-del-1/