Etikettarkiv: lag

Vem är kriminell?

 

I flera hundra år har flera olika uppställningar av Sveriges riksdagar beslutar om vilka lagar medborgarna måste följa. Lagar som ska gälla lika för alla, men som mest tjänat som verktyg för staten att försvara kolonisation och exploatera naturresurser.

Aldrig har exempelvis samerna getts något reellt inflytande om lagarnas utformning. Som minerallagen, vilken inte tar någon som helst hänsyn till landets urfolk, deras liv och uråldriga sedvänjor. Eller knivlagen, som torde tillkommit på grund av ökade knivvåld i storstäderna. En lag som dock går helt på tvärs med den samiska kulturen där kniv alltid finns i bältet både hos barn som gammal. Och det borde väl vara bättre att bära kniv öppet än dolt? Och knivöverfall är framför allt ett urbant problem, inte glesbygdens.

Men som sagt, det ska vara lika för alla, i sann socialdemokratisk anda. Också folket i periferin ska solidariskt ställa upp för alla påfund oavsett hur galna de är. Dessutom kallas lagstiftandet för demokrati och är en synnerligen helig ko.

Men vad är det för slags demokrati när en samling riksdagsledamöter som saknar kunskaper om norra Sveriges förhållanden klubbar igenom lag på lag som de inte har en susning om effekterna av.

Själv bryter jag flitigt mot många lagar. Knivlagen oftast. Och hösten 2013 i Gállok vägrade jag flytta på mig på polisens befallning. Jag satte mig för en gångs skull mitt på vägen för att hindra lycksökarbolaget från England att transportera bort provbruten malm och blev bortburen av två uniformerade handräckare.

I lagens ögon är jag således en lagbrytare, men vems lag är jag brottslig emot?

Den värsta skurken i Borrbottens, förlåt, Norrbottens län är alla kategorier den svenska staten självt. En stat som skövlar malm, skog och vatten på mark som de inte har lagfart på. Som upplåter luftrummet över landets två nordligaste län som Europas största övningsområde för flera länders stridsflyg. Som med tre pennstreck ser till att gränserna för FMV:s vapentestområde utökas till dubbel storlek. Som lik jätten Glufs-Glufs bara tar och tar. Detta på mark som staten stulit av samiska skattelandsägare. För övrigt den svenska historiens största ouppklarade stöld. Onekligen en ful men effektiv kolonial maktstrategi.

Dessutom har denna fabulösa stat i en lag från 1928 bestämt att endast samer medlemmar i en sameby exempelvis får hugga björkved på den statsstulna marken. Innan detta märkesår av jävelskap i Sábme hade alla samer denna självklara rättighet. Därför köper jag pellets som jag eldar i en pelletspanna. För lagen om olaga avverkning, eller vad de nu kallar den, den kan man ju inte bryta mot…

Vem är kriminell, egentligen?

Kolonial och samefientlig politik

2003 var juristen och diplomaten Lars Norberg från Varjisträsk i Jokkmokks kommun ordförande i Sveriges renbetesförhandlingsdelegation, vars uppgift var att förhandla med Norge om några svenska samebyars månghundraåriga rätt till renbete i Norge.

Lars Norberg, eller Udtja Lasse som han kallas, var dock alltför samevänlig och sparkades från sitt uppdrag.

Det resulterade i att 70% av de svenska samernas renbetesmarker i Norge är konfiskerades till förmån för norska samer. Utan kompensation. En foglig svensk Riksdag kom att göra konventionen till lag.

– Det är ett bedrägeri mot den egna samiska befolkningen. När det handlar om samer gäller inte gängse rättsregler, säger Lars Norberg.

Han anser också att statstjänstemän har en kolonial instinkt och att kolonialismen trängt undan den så kallade lapprätten.

– Det stämmer inte med vår självbild, att vi är en kolonialmakt. Och det finns koloniala attityder och värderingar som också samer själva inte förstår att de omfattas av, säger Lars Norberg.

Lyssna på ett föredrag med Udtja Lasse som jag filmade på Ája i Jokkmokk 6 mars 2013. Det är chockerande att lära sig om hur samefientliga statstjänstemän verkligen är.

120 000 blev 199 kronor!

Lars Öderyd vid fälld stortjur under inspelningen av filmen Löshundsjakt i norr.

Har varit på rättegång idag. Detta via telefon med tingsrätten i Mora. Försökte få den person fälld som gjort min film Löshundsjakt i norr tillgänglig på en adress på nätet. Jag yrkade till en början på 120 000 kronor i ersättning på grund av förlorade intäkter för 1 000 nedladdningar (när jag kollat på nätet i början av februari 2007 var det över 3 500 nedladdningar), men efter att Jonas, som han heter, ringt till mig och varit ångerfull  och bett om ursäkt nöjer jag mig med 199 kronor. Samma pris som vid beställning av en film via astok.se. Jag tyckte det var synd om killen, som utan att förstå vad han ställt till med, lagt ut filmen och mest troligt blir fälld. Vill inte skinna en enskild. Troligtvis kommer också uppföljarfilmen att bli tillgänglig på nätet. Ett förfarande jag själv styr över. Jag ogillar när helt obekanta människor stjäl mina alster och lägger ut dem. Jag vill ha den kontrollen själv.