Etikettarkiv: kriminell

Sveriges rekord i tjuveri innehas av Sverige

Den svenska historiens största stöld står Sverige självt för. Kuppen torde ha gett statskassan tusentals miljarder kronor genom åren. Pengar från framför allt skog, mineraler och vattenkraft.
I Jokkmokk drog den så kallade avvittringen fram 1890 till cirka 1915. Detta bidrog till att ägandet av alla samiska skatteland och hemman abrupt fördes över till staten, allmänningen och skogsbolagen. De så kallade lappskattelanden, som varit i samers ägo i flera hundra år, döptes helt sonika om av nitiska tjänstemän på länsstyrelsen i Norrbotten från  ”Skatte” till ”Krono” i jordaböckerna. Sedan konstruerade staten ett sprillans nytt ord för allt stulet land: Kronoöverloppsmark.

Kan det bli värre kriminellt. Varför är det så tyst om denna extrema handling?

 

Vem är kriminell?

 

I flera hundra år har flera olika uppställningar av Sveriges riksdagar beslutar om vilka lagar medborgarna måste följa. Lagar som ska gälla lika för alla, men som mest tjänat som verktyg för staten att försvara kolonisation och exploatera naturresurser.

Aldrig har exempelvis samerna getts något reellt inflytande om lagarnas utformning. Som minerallagen, vilken inte tar någon som helst hänsyn till landets urfolk, deras liv och uråldriga sedvänjor. Eller knivlagen, som torde tillkommit på grund av ökade knivvåld i storstäderna. En lag som dock går helt på tvärs med den samiska kulturen där kniv alltid finns i bältet både hos barn som gammal. Och det borde väl vara bättre att bära kniv öppet än dolt? Och knivöverfall är framför allt ett urbant problem, inte glesbygdens.

Men som sagt, det ska vara lika för alla, i sann socialdemokratisk anda. Också folket i periferin ska solidariskt ställa upp för alla påfund oavsett hur galna de är. Dessutom kallas lagstiftandet för demokrati och är en synnerligen helig ko.

Men vad är det för slags demokrati när en samling riksdagsledamöter som saknar kunskaper om norra Sveriges förhållanden klubbar igenom lag på lag som de inte har en susning om effekterna av.

Själv bryter jag flitigt mot många lagar. Knivlagen oftast. Och hösten 2013 i Gállok vägrade jag flytta på mig på polisens befallning. Jag satte mig för en gångs skull mitt på vägen för att hindra lycksökarbolaget från England att transportera bort provbruten malm och blev bortburen av två uniformerade handräckare.

I lagens ögon är jag således en lagbrytare, men vems lag är jag brottslig emot?

Den värsta skurken i Borrbottens, förlåt, Norrbottens län är alla kategorier den svenska staten självt. En stat som skövlar malm, skog och vatten på mark som de inte har lagfart på. Som upplåter luftrummet över landets två nordligaste län som Europas största övningsområde för flera länders stridsflyg. Som med tre pennstreck ser till att gränserna för FMV:s vapentestområde utökas till dubbel storlek. Som lik jätten Glufs-Glufs bara tar och tar. Detta på mark som staten stulit av samiska skattelandsägare. För övrigt den svenska historiens största ouppklarade stöld. Onekligen en ful men effektiv kolonial maktstrategi.

Dessutom har denna fabulösa stat i en lag från 1928 bestämt att endast samer medlemmar i en sameby exempelvis får hugga björkved på den statsstulna marken. Innan detta märkesår av jävelskap i Sábme hade alla samer denna självklara rättighet. Därför köper jag pellets som jag eldar i en pelletspanna. För lagen om olaga avverkning, eller vad de nu kallar den, den kan man ju inte bryta mot…

Vem är kriminell, egentligen?

Vattenfall är Talibaner

För en tid sedan fick jag av en initierad människa höra om hur Vattenfall, som Talibanerna i Afghanistan, betedde sig när detta statliga bolag byggde ut Porsi kraftverk (1957-1962).

Vattenfall sprängde hällristningarna vid strömmen av Luleälven, Hällristningar troligen lika stora som de berömda hällristningarna vid Nämforsen.

Alla hällristningar sprängdes bort och transporterades iväg för att döljas i fundamenten till bron över Lule älv. Den bro som alla, ovetandes, kör över mellan Vuollerim till Porsi.

Ingen av Vattenfalls egna jobbare ville jobba med helgerånet. I stället anlitades arbetskraft från Finland, på nätterna, för att spränghålsborra hällristningarna och sedan spränga, mest troligt med Nitrolit. (Ett sprängmedel jag själv lärde mig hantera på Gränsjägarna i Kiruna 1980-1981. Jag blev en av staten upplärd sabotör.)

– Det gav ju jobb! Nog finns det folk som tycker så än idag. Det ger ju jobb! Oavsett om gäller utrotning/kalavverkning av skogar, dränkning av kulturland , förvaring av kärnavfall, gödsling med stockholmarnas träck, giftdammar, fotogensprutande övningsfält för all världens flygvapen, MED MERA.

Jag var nyfödd när Vattufail byggde Porsi.

Jag var nyfödd när Vattufail för tid och evighet sprängde bort hällristningarna.

Jag var nyfödd och ett vårdintensivt kolli. Jag kunde inte bry mig. Och ingen annan heller.

Hur är det möjligt?

Men nu bryr jag mig inte som värat.

Det enda som folk kan se är baksidorna av de bortsprängda bergstyckena, som pusselbitar av kulturhistorien.

Helgerånet/brottet/ måste ju döljas – bra för kolonialmakten Sveriges väl och ve. Döljas för ofödda släktled. Och för samerna, byborna, jokkmokksborna, norrbottningarna. För skogarna, berättelserna, upplevelserna, känslorna, kunskaperna, fåglarna, fyrfotadjuren, allt.

Det finns ingen gräns för hur vår landsändahar  våldtagits. Och hur våldtäkten fortsätter.

I råvaruboden.

I samernas land. I barnens land.

I kommande människors land.

Brutalt.

Mörkat.

Enkelriktat.

Obegripligt.

Det är fritt fram. Sverige har makt, men inte rätt…

Fuck you Sverige!