Etikettarkiv: jokkmokks marknad

Ett handslag som gjorde mig glad

Jokkmokks vintermarknad 2014:

Jörgen Stenberg med band, Malå 2015Jag och sambo Åsa blev bjudna på middag på Gasskas av vännerna Anette Afentoulidou Winblad och Johan Winblad. Vi pressade oss in vid ett bord nära scenen i den stimmiga och knökfulla lokalen i väntan på bordplacering och den artist, Jörgen Stenberg, som skulle uppträda. För första gången skulle jag få se denne, en av de största jojkarna i Sábme, uppträda. En person som jag tidigare aldrig träffat, dock upplevt när han uppträdde i Gállok året innan.
Jörgen Stenberg i Gállok 2013I trängseln skymtade jag Jörgen och ett par av hans kompmusiker som grejade med något på scenen. Plötsligt kom jojkaren stegande fram mot vårt bord. Räckte mig sin hand och fixerade mig med sin vänliga blick. Han sa ingenting, det gick inte i sorlet, det behövdes inte, hans gest var tillräcklig. Sällan har jag väl blivit så glad över att få sådant beröm och sådan uppmuntran.
Det var riktigt stort 🙂

EFN vill inte betala uppdrag

(c) Tor Lundberg TuordaInnan Jokkmokks marknad blev jag anlitad av EFN,
ett dotterbolag under Handelsbanken vilka ”arbetar för att göra ekonomi lättförståeligt.”, som det uttrycks på deras hemsida. Mitt uppdrag gick ut på att filma till en nätbaserad presentation av olika orter i Sverige.

Projektledaren Cecilia Björkdahl ville ha ”sköna bilder” från marknaden som klippbilder till en speaker som en journalist skulle lägga. Vi kom på telefon överens om priset: 7 500 kr. plus moms.

När jag nu kontaktar dem och frågar var jag ska skicka bilderna och fakturan berättade projektledare Björkdahl att de löst det på annat vis eftersom jag inte hört av mig. Vi hade enligt denne varken bestämt vilken typ av bilder det skulle vara eller pris för uppdraget.

I min värld var dock allting grönt och jag bar stor-stativet genom trängseln. Filmade renrace, knallar, renrajden, detaljer, stekrök, vimmel, matservering, med mera skönt. Detta parallellt med att jag hade några uppdrag som stillbildsfotograf.

Jag tycker att det är fenomenalt dåligt att ett stort stockholmsbaserat företag blåser småföretagare på det här viset och skyller på att jag var otydlig.

Som plåster på såret hörde just chefen på Ájtte av sig och betalar mitt extrainsatta föredrag om hotet mot skogarna trots att det inte kom en kotte. Seriöst 🙂

Po Tidholm och Jokkmokks marknad

Idag har Jokkmokks marknad dragit igång med buller och bång och imorgon ska jag föreläsa i hörsalen på Ájtte. Senast jag var där lyssnade jag på den hyllade författaren Po Tidholm som berättade om sin bok Norrland.

Po Tidholm

Det var Sveriges koloniala härnadståg över Norrland som gick som en röd tråd genom hela föredraget. Från Rikskanslern Axel Oxenstierna och hans ord om att Norrland ”skall blifva de svenskes Vest-Indien” fram till dagens vansinniga gruvboom – vilken Tidholm uppehöll sig länge vid. Han nämnde också ett klipp på YouTube som han brukade titta på när han ville bli riktigt förbannad http://www.whatlocalpeople.se/. Vad Tidholm inte visste var att pappan till denna ilskans hemsida, Henrik Blind, satt framför honom i publiken. En gemensam lunch rådde dock bot på den ovissheten. Förutom modern engelsk arrogans lyftes också historiens svenska dito fram. Författaren berättade om hur träpatroner i decennier ostörda kunde lura till sig jättelika gammelskogar för att berika sig – det så kallade Baggböleriet. Skogar som nu ägs av de stora skogsbolagen, vilka jämnat dem med marken. Byn Skyttmon i Jämtland var ett undantag. Där lät sig inte bönderna luras av någon kvarting eller sedelbunt utan de gick ihop och högg, sågade och raffinerade sin skog själva och blev mycket rika. Skyttmons överdådigt utsnirade träpalats vittnar om den tiden. Nu vältrar sig mineralers spekulanter, lycksökare, spelare och riskkapitalister över Norrland och tar sin plats i den koloniala historien. Pajalagruvan blev lurendrejeriets fyrbåk och nu har glädjande nog också företaget som gjort livet surt för samerna vid Tärnaby fått kalla fötter med sina totalt galna gruvplaner och dragit till Kongo istället.
Henrik Blind
Gör ett besök på Ájtte nu på Jokkmokks marknad. Där finns en utställning gjord av just tärnasamer om Markanvändning. Oskar Östergrens två videoinstallationer säger det mesta om dagens storsvenska situation. Vi denna utställning har också nätverket Inga gruvor i Jokkmokk och nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck, Björkvattsdalen, Tärnaby fått utrymme. Massor av tryckt information, bland annat fyra av mig nygjorda Rollups och en folder. Välkomna!

Vimmel på Jokkmokks marknad

Vissa av bilderna nedan kommer att publiceras i tidningen Samefolket.

Trängsel och rörelse bland alla stånd där alltifrån rackliga plastleksaker till suveränt läcker slöjd erbjuds.

Är nu ordentligt trött och förkyld efter allt spring på marknadsområdet och i alla byggnader med föreställningar, konst, konserter, kronprinsessa, med mera. De tiotals tusen besökarna bör ha fått sitt lystmäte rejält stillat.

Fullproppat med folk på marknadslördan. Som vanligt!
Den lulesamiska jojkaren och kulturarbetaren Per-Niila Stålka kollar in utbudet.
En av många stånd inomhus med högklassig samisk slöjd. Här silversmeden Torild Labba på samernas utbildningscentrum.
Fotografen Lena Kuoljok Lind och slöjdaren Ann-Sofie Jonsson i gemensam utställning på Ája.
Målaren Leila Nutti samtalar med svärfar Lennart Åstot.
Tema Samisk mat och Slow Food präglade årets marknad. Här är det provsmakning av delikatesser i en kåta på Samernas.
Sång och jojkgruppen Jarŋŋa på Bio Nordens scen i ett bejublat framträdande. Stående ovationer!
Mandy Senger har komponerat gruppens musik.
Jarŋŋa fylldes på av den duktige flöjtisten Alan Dooherty från Irland, som spelat flöjt i Sagan om ringen. Ett riktigt lyft för gruppen!

 

Katarina Rimpi.
Brita Stina Sjaggo.
Jarna fick också förstärkning av Lars Andreasen från andra sidan riksgränsen i det lulesamiska området.


Invigning av Jokkmokks marknad

Jag besökte historiska marknaden igår, den 1 februari, och lyssnade till författaren Yngve Ryds lovsång om att åka skogsskidor med en stav. Som det brukades förr i tiden.

Elina Nygård-Hansson sätter iväg på hembygsgårdsområdet på riktiga träskidor gjorda av Bo Östergren, och med en stav. En väl beprövad samisk åkteknik.
Yngve berättar hur stavtrugan gjordes förr, av uppkokta granremsor och rötter. Och att spetsen inte fick vara för spetsig, då kunde hunden skadas i renskogen.
Yngve Ryd tycker att det är behagligare att vila mot en stav än två.

Idag började den moderna marknaden med jojk av Katarina Rimpi, sång av Dálvvadiskören, tal av kronprinsessan Victoria som invigde marknaden, utdelning av en mängd stipendier.

Katarina Rimpi efter avslutat jojknummer. Hon fick Jokkmokk korvs pris á 10 000 kronor för sina insatser som sångare/jojkare.

Katarina Rimpi är alltid ett säkert kort.

Katarina Rimpi och gatuchefen Lars-Gunnar Lundvall får igång publiken.

Kören gjorde entré med facklor och sjöng en mycket fin samisk sång, med fantastiskt bra ljud. Jag har aldrig hört så bra ljud från en kör. Det är svårt att fånga alla röster i jämn nivå med mikrofoner. Bra jobbat Ronny Danielsson och övriga!

Delar ur Dálvvadiskören framträder på invigningen.

Ser fram mot imorgon då marknaden drar igång på allvar. Då blir det filmning av matlagning, servering och folkvimmel. Plåtning av vimmelbilder, mer prinsessa, med mera.

Kronprinsessan Victoria i en för tillfället skulpterad tron, flankerad av SÄPO-snubbe i slips och kommunchefen Anders Nygårds - som ser ut som en forntida birlkarl.
Vi syns väl imorgon?