Etikettarkiv: fredric bratt

Marie Persson är Årets Västerbottning

Marie Persson med banderoll i Tärnaby, under överlämnadet av budkaveln.

Det roligaste som har hänt i gruvkampen till dags dato. Marie Persson från Tärnaby har blivit utsedd till Årets Västerbottning!
http://www.vk.se/771650/maries-kamp-for-fjallnaturen-har-vant-opinionen
En värdigare vinnare finns inte!
Marie Persson

Med över hälften av rösterna slog hon ut bland andra det forna skidesset Anja Pärson.

Marie Persson i Tärnaby med budkaveln studeras av dottern Freja.
Marie Persson i Tärnaby med budkaveln studeras av dottern Freja.

 

Marie Persson ilar runt i sitt kök. Tv. Sigrid Stångberg, Cecilia Lundin från nätverket Inga gruvor i Jokkmokk, Maries man Anders Östergren skymtar bakom sin bror Oskar Östergren.
Marie Persson ilar runt i sitt kök före bildvisning och middag i samband med överlämnandet av budkaveln. Till vänster: Sigrid Stångberg, Cecilia Lundin från nätverket Inga gruvor i Jokkmokk, Maries man Anders Östergren skymtar bakom sin bror Oskar Östergren som ordnar till bildvisningsduk.
Marie visar bilder och berättar i sitt hem om hotet mot Umeälven.
Marie visar bilder och berättar i sitt hem om hotet mot Umeälven.

 

 

 

 

Vote for Marie Persson!

 

Marie Persson är tvåbarnsmamman från Tärnaby som startat nätverk, skrivit insändare och yttranden, blivit intervjuad i pressen, i radion och televisionen, som rest land och rike runt och hållit föredrag, som producerat trycksaker, som besökt gruvlobbyns seminarier och gjort allt som stått i hennes makt för att informera om gruvors effekter på naturen och kulturen vid Umeälvens källflöden, men också alarmerat om hur Umeå stads vattentäkt  riskerar att förgiftas av tre nickelgruvor på Rönnbäcksnäset 25 kilometer söder om Tärnaby.
Hon har gjort det jobb som tjänstemän på Storumans kommun och länsstyrelsen borde ha gjort. Och hon har gjort det ideellt, vilket naturligtvis fått konsekvenser i hennes privatliv. I de tre år hennes kamp har pågått har motståndaren varit företaget IGE Nordic/IGE Resources/Nickel Mountain, plus en samlad gruvlobby, och snudd på hela det politiska etablissemanget med kadrer av välbetalda tjänstemän.

En till synes omöjlig David-mot-Goliat-kamp. Bilden jag tog av Marie och Nickel Mountains Fredric Bratt på ett gruv-seminarium på grand Hotel den 31 januari i år, säger det mesta.

Marie Perssons oförtrutna kämpande har dock fått media att göra sitt jobb till slut  – efter en mycket lång startsträcka – vilket gjort att folk mer och mer nu får upp ögonen för vad som håller på att hända i gruvnäringens framfart. Läs det senaste mycket väl genomarbetade överklagandet som hon författat:  Overklagan_Ronnback_K3

Marie Persson har startat Facebookgrupp Stoppa gruvan i Rönnbäck, Björkvattsdalen, Tärnaby som idag har över 800 medlemmar: https://www.facebook.com/groups/stoppagruvan/ 
” Vi värnar om våra hemmarker och den kvarvarande delen av vår kultur för nuvarande och kommande generationer. Vi vill visa att vi är många som INTE STÖDJER en nickelgruva i Björkvattsdalen!” Hennes arbete har inspirerat många människor i Västerbotten, Norrbotten men också i andra delar av landet. Det var Marie som fick mig att starta gruppen https://www.facebook.com/groups/stoppagruvan/ för ett drygt år sedan. Jag tänkte då: kan de så kan väl vi.

Marie Persson är i Västerbottens-Kuriren nominerad som Årets Västerbottning. Ett lämpligare val finns inte.

RÖSTA PÅ MARIE! http://www.vk.se/756515/rosta-fram-arets-lansbo