Etikettarkiv: flyg

Gjorde ACE att renkalven dog i Muttos?

När jag vandrade i Muttos mellan Måskosgårsså och Muddusagahtjaldak låg en död renkalv på stigen. Den var helt orörd av rovdjur och hade fosterhinnan kvar över en del av kroppen. Troligen har vajan hastigt blivit skrämd av något och kastat kalven. Enligt en renskötare som jag träffade på vandringen och nämnde det här för berättade att vajorna brukar slita bort fosterhinnan och slicka kalven fastän den är döfödd. Att de blir desperata och gör allt för att få liv i den. Men inte med denna kalv.

Jag upptäckte kalven den 31 maj. Då pågick flygövningen ACE, Arctic Challenge Exercise, och hade så gjort sedan den 22 maj – mitt under renarnas kalvningstid. Det mullrade mer eller mindre konstant i lufthavet och ibland brakade det till när stridsplanen kom ner på lägre höjder. Jokkmokksförfattaren och konstnären Hans Anderson citerades i en artikeln i DN 1992 om en flygövning när han besökte nationalparken med en skolklass:
Mitt i denna tystnad kommer så Viggen hasande över trädtopparna och släpper ned sitt helvetesdån, som en säck sten över en. Oförberedd som man är blir man vettskrämd och framför allt förbannad.

Och nutida flygmaskiner har ett ännu värre helvetesdån. Kanske det bidrog till kalvens död?

Bilder av Jelka-Rimakåbbå

Snart landar vi på månen
Snart landar vi på månen

Jag gör en film nu om Jelka-Rimakåbbå och hotet av storskalig gruvbrytning som finns trots att det är skyddat som Natura 2000-område.
Till min hjälp har jag Mose Agestam, som filmar med drönare och Gimbal.


Vi har varit efter vägen till Ålloluokta och ikväll väntar områdets södra delar på att dokumenteras.

Oppi, en gammal bekant mötte upp i Ålloluokta: Katarina Rimpi och Nille Parfas hund.
Oppi, en gammal bekant mötte upp i Ålloluokta: Katarina Rimpi och Nille Parfas hund.
Vid en kafferast vid Parinjarka dök denna trevliga gråhundstik upp
Vid en kafferast vid Parinjarka dök denna trevliga gråhundstik upp

Det är alltid en ynnest att jobba med professionella människor. Det blir bra det här 🙂