Etikettarkiv: ace

Gjorde ACE att renkalven dog i Muttos?

När jag vandrade i Muttos mellan Måskosgårsså och Muddusagahtjaldak låg en död renkalv på stigen. Den var helt orörd av rovdjur och hade fosterhinnan kvar över en del av kroppen. Troligen har vajan hastigt blivit skrämd av något och kastat kalven. Enligt en renskötare som jag träffade på vandringen och nämnde det här för berättade att vajorna brukar slita bort fosterhinnan och slicka kalven fastän den är döfödd. Att de blir desperata och gör allt för att få liv i den. Men inte med denna kalv.

Jag upptäckte kalven den 31 maj. Då pågick flygövningen ACE, Arctic Challenge Exercise, och hade så gjort sedan den 22 maj – mitt under renarnas kalvningstid. Det mullrade mer eller mindre konstant i lufthavet och ibland brakade det till när stridsplanen kom ner på lägre höjder. Jokkmokksförfattaren och konstnären Hans Anderson citerades i en artikeln i DN 1992 om en flygövning när han besökte nationalparken med en skolklass:
Mitt i denna tystnad kommer så Viggen hasande över trädtopparna och släpper ned sitt helvetesdån, som en säck sten över en. Oförberedd som man är blir man vettskrämd och framför allt förbannad.

Och nutida flygmaskiner har ett ännu värre helvetesdån. Kanske det bidrog till kalvens död?

ACE hindrar lokalbefolkningen


Avlyst område
Jag kör bil till Larve ett par mil sydost om Jokkmokk i jakt på bilder efter framför allt älg och björn. När jag lämnar lulevägen in till flygfältet vid Skällarim står några personer och bilar vid landnings-/startbanan på det militära övningsområdet där flygövningen Arctic Challange Exercise pågår för fullt. Tänker köra in genom den öppna grinden, men förbudsskylten anger att det krävs tillstånd för att alls få vistas där. Det är således inte bara det enorma FMV-området där det råder tillträdesförbud för jokkmokksborna.

Skral bildskörd
Vill fråga folket vid banan om det går för sig att jag filmar när stridsflygen landar och startar. Men det är inte läge för det, så jag kör vidare mot Larve i den förskräckliga tallåkern. Efter att ha snurrat runt på skogsvägarna några timmar, och bara sett en otroligt skygg älgko, kör jag tillbaks till 97:ans västra infart.

Kriminell verksamhet?
Grusvägen kantas av förbudsskyltar, som om jag förstår det rätt torde innebära ett lagbrott att avbilda. Att plåta vägbommen som hindrar mig att köra den väg jag tänker bör göra att SÄPO och Försvarets underrättelsetjänst skiter knäck i spiral.

Väntad effekt
En insatsstyrka med svartklädda gubbar i hjälmar och behändiga automatvapen kommer troligen mycket snart att halas ner på huset här i Randijaur för det uppenbara hot för rikets säkerhet jag innebär. Det är dock inte säkert att styrkan pratar svenska. Kanske amerikanska, franska eller varför inte hebreiska? Lagbrottet publicerar här:

Vägbom vid Kåivovägen.

 

Aldrig lugn och ro i maj

Knappt har den så kallade björnforskningen avslutats innan nästa helvete tar vid.

Sedan 1994 har majmånaderna och junis början präglats av helikoptersurr kring Kvikkjokk och i nationalparken Sarek och andra stora delar av Jokkmokks kommun. Helikoptrar som i trädtoppshöjd förföljt björnar som skjutits med bedövningspil och försetts dem med pejlingsapparatur. Hur många fåglar som fått sina häckningar spolierade, hur många renar och älgar som blivit störda i sin kalvning är det ingen som vet.

Nu byts helikoptrarna mot det infernaliska ljudet av stridsflyg. Under sista veckan i maj och första veckan i juni drar flygövningen ACE igång, med 120 stridsflyg i luften samtidigt – från sju länder. Jag bävar för hur dunder, ylanden och ljudbangar påverkar djurlivet.

Tyvärr är det alltför få människor som bryr sig. Och definitivt ingen i maktposition. Kanske inte så konstigt i decennier av accelererande urbanisering och fjärmande från basalt naturvett och avsaknad av en generell känsla för djur och natur. Asfaltens och betongens gubbar bestämmer och de förstår inte vilka konsekvenser deras beslut får. Eller också skiter de i det.

Det viktigaste verkar vara att visa Putin vad Sverige och NATO går för. Att maktdemonstrationerna triggar Ryssland, som turistentreprenören Matti Holmgren beskrivit på sin blogg, tas ingen hänsyn till. Man måste fundera på vilken information och omvärldsanalys försvarets underrättelsetjänst matar politikerna med. Och varför det endast finns en lösning på det hot som de ser: att rusta mera. Det är inkompetent, dumt och livsfarligt.

Som barn fick jag lära mig att vara speciellt försiktig på våren för att inte störa fåglarnas återhämtning efter en lång flyttning och deras förberedelser inför häckning, och ta en omväg kring den utmärglade älgen i deltatjärnen eller vajflocken som betade i fjällkanten – för att inte störa. Många har fått samma fostran. Varför är det nu bara kortsynta exploatörers, enfaldiga teknokraters och adrenalinstinna krigshetsares perspektiv som råder?

Det får aldrig vara lugn och ro i maj. Det är sorgligt.

ACE terroriserar norra Sverige

 
Om kring tio dagar drar ACE igång: Arctic Challenge Exercise, där 120 stridsflyg samtidigt övar i luftrummet över Norrbotten och Västerbotten. Detta under årets känsligaste tid. Klippet beskriver två flygplan som övar över Randijaur.

Det finns ingen respekt för de bofasta människorna, för renskötseln, för djuren eller naturen i stort.

Jag är så jävla less på okänsliga exploatörer, teknokrater och krigshetsare!

Se denna hemska dokumentation av vår vardag och hur det kommer att bli under ACE-övningen den sista veckan i maj och första veckan i juni.